Плоски червеи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Platyhelminthes)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плоски червеи
Haeckel Platodes.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
надтип:Спиралови (Spiralia)
тип:Плоски червеи (Platyhelminthes)
Научно наименование
Gegenbaur, 1859
Плоски червеи в Общомедия
[ редактиране ]

Тип Плоските червеи (Platyhelminthes от гръцки πλατύ: равнина и ἕλμινς: червей) са най-нисшите трипластни животни. Срещат се свободно живеещи (планария) и паразити (метил, тении). По продължение на тялото си имат кожно-мускулна торба от епителни клетки и влакна. Тя служи за предпазване и движение. Тялото е изпълнено с паренхимна тъкан. Храносмилателната система на тези животни е с един отвор. Нервната система е ганглийна и се състои в окологлътъчен пръстен от нервни върви. За първи път при тези червеи се появяват специални отделителни органи – протонефридии. Те са хермафродити. Развитието при свободно живеещите е пряко, а при паразитните е чрез метаморфоза.[1]

Еволюционният успех на плоските червеи се дължи на прехода на повечето от тях към паразитизъм.

Тип Плоски червеи  – кутикула (ектодерма, ендодерма и мезодерма)  – първична телесна празнина  – протонефриди  – поява на затворен тип храносмилателна система

– верижно-ганглийна нервна система

 – хермафродити  – движение чрез извиване

Общ поглед върху анатомията[2][редактиране | редактиране на кода]

Храносмилателна система[редактиране | редактиране на кода]

Храносмилателната система започва с уста и продължава с мускулеста глътка. Често зад нея има къс „хранопровод“. Следва разклонено черво, където се смила храната. Разклоненията на червото завършват сляпо, така че несмляните остатъци се изхвърлят обратно през устата. Храносмилането е отчасти извънклетъчно, отчасти вътреклетъчно. Храносмилателната система има и функцията да достави смлените хранителни вещества до всички части на тялото, т.е. вътрешността ѝ представлява гастроваскуларна празнина.

Накратко, храносмилателната система на плоските червеи има усложнено устройство, но функционира приблизително като при мешестите. Пространството между мускулните влакна и вътрешните органи е запълнено с мезенхим. Той е съставен не от отделни клетки, а от „клетъчните тела“ на мускулните клетки – протегнати навътре (подобно на псевдоподи) техни израстъци, лишени от мускулни влакна, фактът, че плоските червеи нямат в тялото си друга празнина освен гастроваскуларната, е важна тяхна особеност.

Плоските червеи нямат дихателна и кръвоносна система (дишат чрез кожата си).

Отделителна система[редактиране | редактиране на кода]

Отделителната система е от тип, наречен протонефридиен. На места в мезодермата има едри, силно приличащи на колби клетки. Вдлъбнатините им са свързани с каналчета. Всяка от клетките има снопче реснички, които стърчат във вдлъбнатината. Движението на ресничките напомня на пламък и затова тези клетки се наричат „пламъчни клетки“. Движението им тласка течността от вдлъбнатината по каналчето. Отделните каналчета се обединяват в по-големи канали (обикновено 1 – 2), които завършват с отвори на повърхността. Очевидно е, че чрез такава отделителна система се извлича огромно количество вода. Всъщност основната функция на протонефридиите е осморегулаторна – да отделят излишната вода, и те са най-силно разбити при сладководните плоски червеи.

Нервна система[редактиране | редактиране на кода]

Нервната система се състои от чифт нервни възли (ганглии) в предната част на тялото и две (по-рядко повече) надлъжни нервни вериги, които започват от ганглиите и продължават назад. На места надлъжните вериги са свързани с напречни нерви като стълба. Нервна система от такъв тип се нарича ганглийна. Тя е втора в еволюцията след дифузната нервна система и е свойствена за двустранно-симетричните животни (изключение тип Хордови). Плоските червеи имат набор от сетивни органи, по-добре развити при свободно живеещите видове. Повечето сетивни органи са в предния край на тялото, затова и най-голямото струпване на нервни клетки се намира там.

Полова система, оплождане и следзародишно развитие[редактиране | редактиране на кода]

Повечето плоски червеи са хермафродити. Половата система има сравнително сложно устройство, като освен полови жлези (гонади) включва и спомагателни жлези, канали и копулационни органи. Оплождането е вътрешно. Яйцето обикновено съдържа доста развит зародиш към момента на снасянето.

Следзародишното развитие е пряко при свободно живеещите плоски червеи. При повечето паразити е непряко и често включва поредица от един или повече ларвни стадии. Освен полово размножаване повечето плоски червеи имат и безполово, което често се осъществява от ларвите.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Класове плоски червеи[редактиране | редактиране на кода]

  • клас Ресничести (планария) (Turbellaria)
  • клас Смукалници (метил) (Trematoda)
  • клас Тении (Cestoda)
  • клас Моногенеи (Monogenea)
  • клас Тениоподобни (Cestodaria)

Паразитни плоски червеи[редактиране | редактиране на кода]

Клас Tubellaria (Ресничести)[редактиране | редактиране на кода]

В този клас основно приспадат свободно живеещи хищници. Малък брой са паразити. Живеят в сладководни басейни и морета. Нападат малки ракообразни, охлюви, попови лъжички. Хранят се и с мъртви животни. Тялото е покрито с ресни, на главата се намират две прости очи.

Клас Trematoda (Метили)[редактиране | редактиране на кода]

Те са с добре развити смукала и дебела кутикула. Паразитират в черния дроб на преживни бозайници. При масова популация гостоприемника умира. Размножаването е полово, често свързано със смяна на гостоприемника. Класът Trematoda се дели на:

Клас Cestoda (Тении)[редактиране | редактиране на кода]

Те са паразитни животни с дебела кутикула. Те имат глава, няколко смукала и кукички. Очите и червото са недоразвити. Зад главата се образуват постоянно нови членчета. Последните членчета, които са пълни с оплодени яйца, се откъсват и образуват нови индивиди. Тениите-паразити по човека се отнасят към два разреда:

  1. Разред Pseudophyllidea
  2. Разред Cyclophyllidea

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Приема се, че плоските червеи са произлезли от древни ресничести червеи.Първите трипластни животни, появили се в еволюцията, са плоските червеи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Poinar, G.. A Rhabdocoel Turbellarian (Platyhelminthes, Typhloplanoida) in Baltic Amber with a Review of Fossil and Sub-Fossil Platyhelminths. // Invertebrate Biology 122 (4). 2003. DOI:10.1111/j.1744-7410.2003.tb00095.x. с. 308 – 312.
  2. Паразитология – Учебник за медицинските университети, Илия Ватев, Вотю Ботев, Радой Попиванов и др. – Реко – София, 2007 г.