Плоски червеи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Плоски червеи
Bedford-s flatworm.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Metazoa Многоклетъчни
надтип: Eumetazoa Същински
многоклетъчни
тип: Platyhelminthes Плоски червеи
Научно наименование
Уикивидове Platyhelminthes
Gegenbaur, 1859
Обхват на вкаменелости
бартоний – настояще, 40–0 Ma[1]
Плоски червеи в Общомедия

Плоските червеи (Platyhelminthes от гръцки platy: равнина и helminth: червей) са най-нисшите трипластни животни. Срещат се свободно живеещи (планария) и паразити (метил, тении). По продължение на тялото си имат кожно-мускулна торба от епителни клетки и влакна. Тя служи за предпазване и движение. Тялото е изпълнено с паренхимна тъкан. Храносмилателната система на тези животни е с един отвор. Дишат чрез кожата си. Нервната система е ганглийна и се състои в окологлътъчен пръстен от нервни върви. За първи път при тези червеи се появяват специални отделителни органи — протонефридии. Те са хермафродити. Развитието при свободно живеещите е пряко, а при паразитните е чрез метаморфоза.

Тип Плоски червеи

- кутикула (ектодерма,ендодерма и мезодерма)
- първична телесна празнина
- протонефриди
- поява на затворен тип храносмилателна с-ма
- верижно ганглийна нервна с-ма
- хермафродити
- движение чрез извиване

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Тип Плоски червеи се разделя на следните класове:

Ресничестите червеи са свободно живеещи хищници. Тялото е покрито с ресни, на главата се намират две прости очи. Живеят в сладководни басейни и морета. Нападат малки ракообразни, охлюви, попови лъжички. Хранят се и с мъртви животни.

Смукалниците са с добре развити смукала и дебела кутикула. Паразитират в черния дроб на преживни бозайници. При масова популация гостоприемника умира. Размножаването е полово, често свързано със смяна на гостоприемника.

Тениите са паразитни животни с дебела кутикула. Те имат глава, няколко смукала и кукички. Очите и червото са недоразвити. Зад главата се образуват постоянно нови членчета. Последните членчета, които са пълни с оплодени яйца, се откъсват и образуват нови индивиди.

Приема се, че плоските червеи са произлезли от древни ресничести червеи.

Млечнобяла планария[редактиране | редактиране на кода]

Млечнобялата планария е свободно живеещ вид. Тя живее в реки и езера, като плува или пълзи по дъното. Можете да я намерите в плитчините, скрита под камъните. Тялото ѝ е бяло, с лентовидна форма; на дължина достига 2 - 3 см. Отвън то е покрито с епителни клетки, по които има малки реснички. Под тях има няколко слоя от мускулни клетки. Епителните и мускулните клетки образуват кожно-мускулна торба. С нея планарията се движи, като се свива и отпуска мускулните клетки и като движи ресничките. Отвътре тялото е изпълнено с клетки на един вид съединителна тъкан. Между тях са разположени органите на различните системи .

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. A Rhabdocoel Turbellarian (Platyhelminthes, Typhloplanoida) in Baltic Amber with a Review of Fossil and Sub-Fossil Platyhelminths. // Invertebrate Biology 122 (4). 2003. DOI:10.1111/j.1744-7410.2003.tb00095.x. с. 308–312.