Дъждовни червеи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дъждовен червей)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дъждовни червеи
Regenwurm1.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Lophotrochozoa
тип: Annelida Прешленести червеи
клас: Clitellata Клителумни червеи
подклас: Oligochaeta Малочетинести червеи
разред: Haplotaxida Haplotaxida
подразред: Lumbricina Дъждовни
червеи
Научно наименование
Уикивидове Lumbricina
Семейства
Дъждовни червеи в Общомедия

Дъждовните червеи, наричани още Земни червеи (Lumbricina), са подразред червеи от тип Прешленести. Живеят в почвата и обитават всички континенти освен Антарктида. Те имат цилиндрично, заострено в двата края, червеникаво-кафяво на цвят тяло. На дължина достигат до 10-12 cm.

Дъждовният червей прокопава сложна система от канали в почвата. В тях той намира укритие, храна и снася яйцата си. Кожно-мускулната торба е много добре развита. Отгоре е покрита с тънка еластична кутикула. Епителният слой на кожно-мускулната торба е богат на жлезисти клетки. Затова тя се нарича същинска телесна празнина. С напречни прегради тя е разделена на части, съответстващи на прешленчетата на тялото.

Храносмилателната му система е отворена. По устройство тя е сходна с храносмилателната система на детския глист. Започва с уста, разположена коремно в първото членче на туловището, следва глътка, средно и задно черво. Системата завършва с анус в опашния дял на тялото. Дъждовният червей се храни с гниеща органична материя. Той има много голямо значение за образуването на почвата и затова не трябва да се убива.

Дъждовният червей няма дихателна система. Той поема кислород от въздуха с цялата повърхност на тялото си. Затова е необходимо повърхността на тялото винаги да е влажна.