Раменоноги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Brachiopoda)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Раменоноги
Lingula anatina 7.JPG
LingulaanatinaAA.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
надтип: Lophotrochozoa
тип: Brachiopoda Раменоноги
Научно наименование
Уикивидове Brachiopoda
Duméril, 1806[1][2]
Надкласове
Обхват на вкаменелости
Раменоноги в Общомедия

Раменоноги (Brachiopoda, на гръцки brachion - ръка от плешка до китка, pous, podos - крак) са водни безгръбначни животни с несегментирано тяло и външна двуделна черупка. Външно приличат на мидите, но при тях черупките са странични.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Раменоногите са с размери от 5 mm до 8 cm. Притежават дорзална и вентрална черупка, които са снабдени с мускули за отваряне. Отвън те са покрити с органично вещество наречено периостракум. Вентралната черупка е по-голяма и в задната си част има клюноподобен израстък. Той е перфориран и през него преминава месесто краче, с което животното се прикрепва за дъното на морския басейн.

Телесната стена е съставена от епидермис, съединителна тъкан и ресничеста целомна подложка. Две двойни гънки отпред образуват гръбен и коремен мантиен лоб. Те имат малки брадавички, които продуцират черупката. Целомът е добре развит и изпълнен с течност. Притежават добре развит лофофор, който увеличава повърхността за храносмилане. В основата му се отваря уста, която постепенно преминава в глътка, стомах с двойни жлези за храносмилане, сляпо черво и анус. Някои видове нямат анус.

Дихателна система липсва, но вероятно раменоногите дишат с помощта на мантийните си лобове. Притежават отворена кръвоносна система. Имат малко пулсиращо сърце и гръбен кръвоносен съд. Кръвта е оцветена. Отделителната система е представена от две двойки нефридии. В отделянето участват и половите канали. Нервната система се състои от нервен пръстен около глътката.

Раменоногите са разделнополови с чифтни полови жлези. Размножават се само по полов начин. Имат ресничеста свободнодвижеща се ларва, която посредством метаморфоза се превръща във възрастен индивид.

Произход и систематика[редактиране | редактиране на кода]

Spiriferina rostrata

Днес се срещат около 260 познати вида раменоноги. Типът обаче е бил значително по-многоброен в миналото. Известни са над 30 000 изкопаеми вида. По своето устройство приличат на ектопроктите и форонидите, но по черупката и крачето на мекотелите. Произходът им е неясен.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Раменоногите са морски предимно неподвижни прикрепени за субстрата животни. Въпреки, че видовият състав е ограничен те са широко разпространени на всякакви дълбочини в тропичните морета. Хранят се с органични остатъци и малки животни.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • А. Германов, "Приложна зоология", Земиздат 1992, ISBN 954-05-0187-3, стр.72-74

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: A higher level classification of all living organisms
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 1999, дата на проверка: 22 октомври 2013