Нерв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за анатомията на нервната система. За град вижте Нерви.

Нервът (на латински: nervus) е влакно, по което се предават нервните импулси в организма на висшите (сложните многоклетъчни) животни. Съвкупността от всички нерви в организма (извън главния и гръбначния мозък) се нарича периферна нервна система (ПНС). Във функционално отношение ПНС се състои от два дяла (две групи нерви) – вегетативен и соматичен. Вегетативната нервна система има симпатиков и парасимпатиков дял. Филогенетично нерви и нервна система се появяват за пръв път при мешестите животни.

Хистологичен строеж на нервите[редактиране | редактиране на кода]

Хистологичен строеж на нерва

Нервите имат тръбообразен строеж. В средата на нерва се разполагат един или няколко аксона, по които протичат нервните импулси. Аксоните са обвити с олигодендроглиоцити (наричани още „Шванови клетки“). Те са вид микроглиеви клетки, които обвиват спираловидно аксона на нервната клетка и секретират миелин (бяло мозъчно вещество). Той изолира нервните клетки от околните тъкани и осигурява безпрепятствено предаване на нервните импулси по тях. При нарушения (патологии) на миелиновата обвивка на нервите възникват нарушения в предаването на нервните импулси. Най-отвън нервите са покрити със съединителна тъкан. Големите нерви са снабдени с кръвоносни съдове, малките се изхранват периферно.

Видове нерви[редактиране | редактиране на кода]

Нервните импулси могат да бъдат еферентни (командни, низходящи) – от централната нервна система (ЦНС) към тъканите и органите в тялото, и аферентни (чувствителни, възходящи) нервни импулси – от периферните нервни рецептори към ЦНС.

Според вида на импулсите, които провеждат, нервите могат да бъдат:

  • еферентни - провеждат командни импулси от ЦНС към тъканите и органите;
  • аферентни - провеждат импулси от периферните рецептори към ЦНС. Тези импулси носят информация за състоянието на тъканите и органите, като и за въздействията на околната среда върху тях, поради което се означават като чувствителни или осезателни;
  • смесени - състоят се от аферентни и еферентни нервни влакна. Еферентните нервни влакна в смесените нерви се разполагат централно, а аферентните - около тях.

Според дяловата си принадлежност, нервите могат да бъдат:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]