Нерв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Нерви. За град вижте Нерви.

ІХ-ти черепномозъчен нерв. Червено - десен, жълто - ляв.

Нервът (на латински: nervus) е влакно, по което се предават еферентни (командни, низходящи) импулси от централната нервна система (ЦНС) към тъканите и органите в организма, и аферентни (чувствителни, възходящи) нервни импулси от периферните нервни рецептори към ЦНС.

Нервите имат тръбообразен строеж. В средата се разполагат един или повече аксона, по които се провеждат нервните импулси. Аксоните са обвити с невроглиеви клетки, които секретират миелин и изолират нервните клетки от околните тъкани. Най-отвън нервите са покрити със съединителна тъкан.

В зависимост от това какви импулси провеждат, нервите биват:

  • еферентни - провеждат командни импулси от ЦНС към тъканите и органите;
  • аферентни - провеждат импулси от периферните рецептори към ЦНС. Тези импулси носят информация за състоянието на тъканите и органите, като и за въздействията на околната среда върху тях, поради което се означават като чувствителни или осезателни;
  • смесени - състоят се от аферентни и еферентни нервни влакна. Еферентните нервни влакна в смесените нерви се разполагат централно, а аферентните - около тях.

Съвкупността от нерви, ганглии и рецептори, които анатомически са разположени извън главния, и гръбначния мозък се означава като периферна нервна система. Тя съдържа елементи както на соматичната, така и на вегетативната нервна система.