Хирургия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сърдечна операция в Fitzsimons Army Medical Center
Blinddarm-01.jpg

Хирургията (на гръцки: χειρουργική – от χειρ „ръка“ и εργον „действие, работа“; на латински: chirurgiae означава „ръчна работа“) е дял от медицината, в която оперативното лечение на различни заболявания и травми е задължително или потенциално възможно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Още от каменната ера и античността са открити свидетелства (кости) за операции на глава.

Хирургически операции са правили египтяните и римляните с инструменти, които са били специално предназначени за тази цел. За успехи на тези операции не се докладва.

Подраздели[редактиране | редактиране на кода]

Хирургията е медицинска наука, която обхваща оперативни намеси (интервенция) по цялото човешко тяло. Под понятието „хирургия“ се разбира дисциплината обща хирургия. Тъй като тя е комплексна медицинска дисциплина, са се обособили различни специалности, насочени към лечението на различни органи и системи на човешкото тяло. В зависимост от това тя се разделя на хирургични подспециалности и специалности с хирургична насоченост.

Хирургични подспециалности[редактиране | редактиране на кода]

По смисъла си това са тесни специалности на общата хирургия. След приемането на България в ЕС за тяхното придобиване вече не се изисква лекарят да има придобита специалност по обща хирургия. Изключение прави специалността Военна хирургия, за придобиването на която е нужно лекарят да има вече призната специалност по обща хирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия, ортопедия и травматология и т.н.

Специалности с хирургична насоченост[редактиране | редактиране на кода]

По смисъла си това не са подспециалности на общата хирургия, а комплексни медицински специалности, в които могат да се извършват различни по обем хирургични интервенции.

Други видове хирургия[редактиране | редактиране на кода]

В хирургията са обособени понятия свързани с типа оперативна дейност, които не могат да се обособят като хирургични подспециалности.

  • Спешна хирургия – занимава се с диагностиката и хирургичното лечение на заболявания и травми, които изискват спешна медицинска намеса. Спешни хирургични намеси намират приложение в специалността спешна медицина, но и във всички хирургични подспециалности, например спешна кардиохирургия, спешна коремна хирургия и др.
  • Онкохирургия – занимава се с диагностиката и хирургичното лечение на онкологичните заболявания.
  • Лапароскопска (миниинвазивна) хирургия