Неврология

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Неврологията (от гръцки: νεῦρον, неврон – „нерв“ и λογία, логия – „наука“) е клон на медицината, който изучава нервната система и разстройствата, които я засягат. Неврологията се занимава с диагностиката и лечението на всички категории заболявания, отнасящи се до централната, периферната и вегетативната нервна система, включително тяхната обвивка, кръвоносни съдове и всяка подлежаща на нервен стимул тъкан, като например мускулите.[1] Медицинските специалисти в неврологията се наричат невролози. Неврологът е лекар, специализирал неврология, който изследва, диагностицира и провежда лечение на неврологичните разстройства[2], невролозите също така могат да участват в клинични изследвания, клинични изпитвания, както и основни или трансплатационни изследвания. Макар неврологията да не е хирургична специалност, съответстващата ѝ хирургична такава, при която се извършват хирургичните операции на нервната система се нарича неврохирургия и съответно неврохирурзи са специализиралите в тази област хирурзи.

Неврологичните разстройства поразяват централната нервна система, периферната нервна система или автономната нервна система. Също така могат да предизвикат проблеми с кръвоносните съдове и с мускулите. Разстройствата могат да бъдат свързани с употреба на наркотици, алкохол, дори и умора.

Невролозите са тренирани в диагностицирането и лечението на нервните смущения у пациентите. Педиатричните невролози лекуват неврологичните проблеми при деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Acgme.org Архив на оригинала от 2012-05-04 в Wayback Machine.
  2. ((en)) Работа с вашия лекар // Американска академия по неврология. Архивиран от оригинала на 2018-03-19. Посетен на 28 октомври 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Neurology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Организации