Фундаментални изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фундаментални изследвания, също чисти изследвания или основни изследвания, са изследвания, провеждани с цел увеличаване на разбирането на фундаментални принципи.

Те не са предназначени за извличане на незабавни комерсиални ползи; чистите изследвания могат да бъдат мислени, като произтичащи от чистото научно любопитство. Все пак в дългосрочен план това е основата за създаването на много комерсиални продукти и като цяло служи за основа на приложните изследвания. Чистите изследвания обикновено се провеждат основно в университетите.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pure research“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.