Спешна медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спешна медицинска помощ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вход за спешна помощ (Emergency) към щатската болница в Торонто

Спешна медицина е медицинска специалност за лекарска грижа за пациенти с остри заболявания или наранявания, които изискват, често животоспасяваща, незабавна медицинска интервенция. Макар често спешната помощ да не означава продължително лечение и престой (освен при някои травми), специалистите от спешна медицинска помощ диагностицират и лекуват множество различни заболявания, състояния и травми, за да стабилизират и възстановят доброто здраве на пациентите си. Спешната медицинска помощ е задължение на всеки лекар в Република България. Спешната медицинска помощ се осъществява от лекари (независимо от тяхната специалност), медицински фелдшери (лекарски асистенти), акушерки, медицински сестри, лекарски асистенти, парамедици, водачи на санитарни автомобили, доброволци на Българския червен кръст.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Телефонът за спешна медицинска помощ е 112.

В София: Пирогов и ИСУЛ са болници, специализирани в областта на спешната помощ.

Спешната помощ в България е напълно безплатна по закона за Здравето.

Спешната помощ в Европейския съюз за български граждани е безплатна и става при платени здравни осигуровки, но удостоверението, предлагано от нашите здравни институции не винаги се приема за валиден документ в ЕС, а за такава се приема европейска здравна карта[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emergency medicine“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.