Спешна медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спешна медицинска помощ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вход за спешна помощ (Emergency) към щатската болница в Торонто

Спешна медицина е медицинска специалност за лекарска грижа за пациенти с остри заболявания или наранявания, които изискват, често животоспасяваща, незабавна медицинска интервенция. Макар често спешната помощ да не означава продължително лечение и престой (освен при някои травми), специалистите от спешна медицинска помощ диагностицират и лекуват множество различни заболявания, състояния и травми, за да стабилизират и възстановят доброто здраве на пациентите си. Спешната медицинска помощ е задължение на всеки лекар в Република България. Спешната медицинска помощ се осъществява от лекари (независимо от тяхната специалност), медицински фелдшери, акушерки, медицински сестри, лекарски асистенти, парамедици, водачи на санитарни автомобили, доброволци на Българския червен кръст.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Телефонът за спешна медицинска помощ е 112.

В София: Пирогов и ИСУЛ са болници, специализирани в областта на спешната помощ.

Спешната помощ в България е напълно безплатна по закона за Здравето.

Спешната помощ в Европейския съюз за български граждани е безплатна и става при платени здравни осигуровки, но удостоверението, предлагано от нашите здравни институции не винаги се приема за валиден документ в ЕС, а за такава се приема европейска здравна карта[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emergency medicine“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.