Персефона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хадес и Персефона, Лука Джордано

Персефона (на старогръцки: Περσεφόνη, Περσόφαττα, Persephone) в древногръцката митология е единствената дъщеря на Деметра, богинята на плодородието и нейния брат Зевс. Тя е царицата на подземното царство, съпругата на Хадес. Наричана е и Коре.

Баща ѝ Зевс влиза в нея, преобразен като змия. Тя забременява и ражда Загрей, който трябвало да стане наследник на Зевс.

Посейдон също я насилва в облика на кон.

Персефона била стройна и много красива девойка и в нея били влюбени и богове и смъртни. Нейната ръка искали и Аполон и Посейдон, но майка ѝ смятала, че тя е още твърде млада за тези ухажвания и за да отърве дъщеря си от почитатели, я изпратила в Сицилия. Там Персефона се чувствала чудесно. По цял ден събирала цветя и се разхождала със своите приятелки. За нещастие, един ден я видял богът на подземното царство Хадес. Той помолил Гея да залиса Персефона и тя ѝ показала теменужка - чудно цвете, което никой дотогава не бил виждал. Щом се затичала да го откъсне, земята се разтворила, Хадес се появил на колесницата си, отвлякъл Персефона и изчезнал обратно. Когато майка ѝ, Деметра, разбрала какво се е случило тръгнала да я търси, но никъде нямало и следа от дъщеря ѝ. Питала всеки срещнат дали не я е виждал някъде и на десетия ден Хелиос - богът на слънцето - ѝ казал, че Персефона е в подземното царство. Деметра се отчаяла. Всичко за нея загубило смисъл - нищо не ѝ се правело, никого не искала да вижда. Животът на земята започнал да замира - растенията изсъхвали, животните умирали. Боговете се притеснили. Зевс изпратил при нея богинята Ирида да я убеди да се върне на Олимп, но Деметра отказала да го направи, докато Хадес не върнел дъщеря ѝ. Зевс решил да предприеме нещо, защото в противен случай, всичко на земята щяло да загине. Помолил брат си Хадес да върне Персефона на майка ѝ. Хадес се съгласил, но преди тя да тръгне ѝ дал няколко зрънца от нар – символ на брака. Персефона изяла зърната и никога вече не можела да забрави или изостави Хадес. Върнала се на Олимп. Щом я видяла Деметра, засияла - раззеленили се дърветата, разцъфнали цветята. Зевс наредил Персефона да бъде две трети от годината при майка си и една трета с Хадес. Всяка година щом дойде време Персефона да се върне при Хадес, Деметра отново потъва в скръб. Птиците спират да пеят, листата на дърветата окапват и изсъхват цветята - идва зимата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]