Совоподобни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сова)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Совоподобни
Eagle.owl.arp.750pix.jpg
Бухал (Bubo bubo)
Northern Spotted Owl.USFWS.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Strigiformes Совоподобни
Научно наименование
Уикивидове Strigiformes
Wagler, 1830 г.
Разпространение
Owl range.png
Обхват на вкаменелости
Совоподобни в Общомедия

Совоподобните (Strigiformes) са разред изключително нощни птици, най-едър е бухалът, който достига няколко килограма тегло. Оперението е с маскировъчен цвят. Имат изключително добро зрение и слух, някои видове са развили примитивни форми на ехолокация, подобно на прилепите. Зрението е бинокулярно, вратните прешлени са силно подвижни и осигуряват 360° зрителен обхват, без да се променя положението на тялото. При сововите и забулените сови ушните отвори на черепа са разположени асиметрично, което помага за по-доброто определяне на посоката на шума. В по-стари класификации козодоите са включени в този разред, но днес те са в отделен разред - Козодоеподобни .

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са повсевместно в Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка.

В България се срещат 10 вида, обединени в 2 семейства:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Нощни птици, хранят се с основно с животинска храна, като дребни бозайници, птици, риби, насекоми и други. Повечето видове са хищници.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

моногамни птици, женската понякога е по-едра от мъжкия. Гнездят в хралупи, скали, изоставени сгради и др. Малките се излюпват слепи и безпомощни, и двамата родители се грижат за тях.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Някои представители на разреда, като бухала, различните видове сови и кукумявки, се опитомяват лесно. Тази особеност в етологията им, взета редом с характерния им външен вид, ги е направила предпочитано домашно животно на жреци, шамани, заклинатели и други, от най-дълбока древност. В Древна Гърция совата е била свързвана с богинята на мъдростта и военните планове Атина Палада, а кукумявката със богът на подземното царство Хадес.

Списък на семействата[редактиране | редактиране на кода]

  1. Strigidae – Совови
  2. Tytonidae – Забулени сови