Костни риби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Костни риби
YellowPerch.jpg
Жълт костур (Perca flavescens) в аквариум
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Osteichthyes Костни риби
Научно наименование
Уикивидове Osteichthyes
Huxley, 1880[1]
Класове

Лъчеперки   (Actinopterygii)
Ръкоперки   (Sarcopterygii)

Обхват на вкаменелости
Костни риби в Общомедия

Костните риби (Osteichthyes) са надклас риби, включващ класовете Двойнодишащи, Лъчеперки (Actinopterygii) и Ръкоперки (Sarcopterygii). Формата на тялото им може да бъде вретеновидна, змиевидна и гръбно-коремно сплескана с дължина от 0,8 cm до 5 m.

Костните риби имат частично или изцяло костен скелет в зависимост от местообитанието и начина им на живот. Над 22 000 вида (около 90% от рибите).

В България са над 177 вида. Костните риби са разделно полови. Яйцата (хайвер) се развиват във водата, рядко са яйцеживородни. Имат голямо стопанско значение, главно като храна (около 98% от риболова). Този клас обединяват повечето от живеещите днес риби. Те населяват както моретата, така и сладките води. Скелетът им е вкостен. При костните риби двигателна функция изпълнява и плавателният мехур. Той е разположен в гръбната част на телесната кухина и е изпълнен с газ. Чрез изменение на количеството на газа в него рибите се потапят на различна дълбочина. Много от видовете, особено морските представители, имат значение като риболовни обекти.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 1996, дата на проверка: 19 септември 2013