Йод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йод в кристално състояние

Йодът е химичен елемент с означение I и атомен номер 53. Йодът е неметал от групата на халогените. Името му произлиза от гръцкото ιωδης – "виолетов", заради характерния му цвят. В природата се срещат 37 изотопа на йода, но само един от тях е стабилен – 127I.

Физични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Простото вещество йод е с молекулен кристален строеж. Молекулите му са двуатомни. При нормални условия йодът е твърдо кристално вещество с черно-виолетов цвят и метален блясък. Йодът е крехък и не провежда топлината и електрическия ток. Във вода се разтваря съвсем малко. Разтворът му има светъл жълто-кафяв цвят.

Алкохолният разтвор на йода се нарича йодна тинктура и има тъмнокафяв цвят. Такъв е цветът на йодните разтвори във всички полярни разтворители. Разтворите на йод в неполярни разтворители имат виолетов цвят.

Химични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на хлора, йодът проявява първа валентност спрямо водорода и металите, а спрямо кислорода – променлива, като висшата му валентност е седем. Относителната му молекулна маса е 254. Агрегатното му състояние е твърдо, а температурата му на кипене е 183 С. Йодът при загряване сублимира (сублимацията е процес на преминаване на веществата от твърдо в газообразно агрегатно състояние, без да преминават през течно).

Йодът взаимодейства с водорода само при нагряване. Получава се газообразното вещество йодоводород. Йодоводородът е нетрайно съединение и още при получаването си се разлага на йод и водород. В химично уравнение това се означава с две противоположни стрелки:

В сравнение с по-леките халогенни елементи активността на йода е най-малка, но все пак той проявява много голяма химична активност и взаимодейства с голям брой метали, дори при обикновена температура, като образува съответни йодиди.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Йодната тинктура (наричана във всекидневния език просто "йод") се използва за повърхностна дезинфекция на кожата преди операция и за дезинфекция на рани. Разтворът на йод в бензин има виолетовия цвят на пáрите му и се нарича йодбензин. Йодбензинът също се използва за дезинфекция, особено при някои екземи. Радиоактивен йод се използва при хипертонични и язвени заболявания, рак в стомаха и др. Поради окислителната си способност йодът се прилага като антисептик и кръвоспиращо средство. Участва в производството на багрила, които променят цвета си в зависимост от температурата.

С помощта на йодидите се води борба с градушката.

Биологично значение[редактиране | редактиране на кода]

Йодът е жизнено необходим микроелемент за организмите. Количеството му в организма има значение не само за правилния обмен на веществата, но и за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Той се натрупва главно в щитовидната жлеза, където се образува съединението тироксин, съдържащо йод. Количеството на йода в щитовидната жлеза е около 15 mg/l. Недостигът на тироксин причинява затлъстяване и гушавост, а прекомерното му образуване – отслабване и базедова болест. В кръвта съдържанието му е постоянно и се нарича "йодно огледало". Йодът постъпва в организма с храната, главно със солта, затова готварската сол се йодира. Ежедневната нужда за възрастен човек е около 100-150 μg йод. От обикновените хранителни продукти най-богати на йод са т. нар. „морски дарове“ (риба, стриди, миди, ракообразни), кафявите водорасли, млечните продукти (мляко, сирене) и яйцата.