Направо към съдържанието

Боя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зелена боя
Бои за кожа в град Фес, Мароко

Боята (от тур. boya) е вискозна течност или гъста маса, която след нанасяне върху повърхност в тънък слой създава плътно непрозрачно покритие в конкретен цвят. Боята се използва най-често за да предпазва, оцветява[1] и украсява, и също така да придава текстура на обектите.

Боите са съставени от свързващо вещество (полимер) на водна основа или на основа органичен разтворител – съответно водоразредими бои или бои на основа органични разтворители. В състава им влизат още и редица помощни вещества като сгъстители, антипенители, катализатори на съхнене, добавки за разливност, омокрящи агенти и др.

Има тенденция към нарастване на дяла на водоразредимите бои, които замърсяват по-малко атмосферата. Повечето бои за стени (т.нар. латексови бои) са водоразредими. Много продукти за покрития за дърво и метал също преминават на водна основа, замествайки традиционните бои в органичен разтворител (алкидни бои и емайли).

Видове[редактиране | редактиране на кода]

 • Грундът е подготвително покритие, нанесено върху материали преди нанасянето на действителната боя.[2] Грундираната повърхност осигурява по-добра адхезия на боята, като по този начин увеличава издръжливостта на боята и осигурява подобрена защита на боядисаната повърхност.
 • Емулсионните бои са бои на водна основа, в които бояджийският материал е диспергиран в течност, съставена предимно от вода.
 • Лаковете са по същество бои без пигмент;[3] те осигуряват защитно покритие без значително обезцветяване на повърхността, въпреки че могат да подчертаят цвета на материала.
 • Байцът за дърво е вид боя, която е много „рядка“, т.е. има нисък вискозитет, така че пигментът се абсорбира в материала (дървото), вместо да остава във филм на повърхността.[4] Байцът е основно диспергиран пигмент или разтворено багрило плюс свързващо вещество в разтворител. Той е предназначен да добави цвят към повърхност без покритие.
 • Тебеширената боя е декоративна боя. Най-често този вид боя е на водна основа.[5] Тебеширената боя е за домашен декор във винтидж стил.
 • Топлоизолационната боя намалява скоростта на пренос на топлина през повърхността, върху която се прилага. Един тип състав се основава на добавяне на кухи микросфери към всеки подходящ тип боя.
 • Боята против плъзгане съдържа химикали или пясък, които увеличават повърхностното триене и намаляват риска от подхлъзване, особено при мокри условия.
 • Боята за пътна маркировка[6] се използва специално за маркиране и боядисване на пътни знаци и линии, които образуват траен покривен филм върху пътната настилка. Трябва да изсъхва бързо, да осигурява дебело покритие и да е устойчива на износване и приплъзване, особено при мокри условия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. боя // ibl.bas.bg. Институт за български език. Посетен на 2023-04-15.
 2. What is the purpose of primer when painting a wall? // quora.com. Посетен на 01 юни 2023 г.
 3. Paints, Lacquers, and Varnishes // link.springer.com. Посетен на 01 юни 2023 г.
 4. Paints // engineering.tiu.edu.iq. Посетен на 01 юни 2023 г.
 5. What is Chalk Spray Paint? 5 Potential Project Benefits // illjustfixitmyself.com. Посетен на 01 юни 2023 г.
 6. Road Marking Paint // wiki.dyroadmark.com. Архивиран от оригинала на 2015-02-15. Посетен на 01 юни 2023 г.