Покритие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нанасянето на покритие в материалознанието е нанасянето (или образуването) на тънък слой от материал върху повърхността на друг материал[1][2]. Процесът може да е известен и като напластяване[3]

Нанасянето на покритие може да има декоративни и/или функционални цели. Бива цялостно или частично. Пример за слоеве с различни функции има на етикетите за бутилки – от задната страна е функционалното покритие (лепило), а от предната страна има подходящ надпис или изображение.

Има грубо около 30 метода за напластяване с хиляди разновидности. Най-често използваните в индустрията са широка шлицова дюза (англ. slot die) чрез пресоване/екструдация (англ. extrusion), двупосочно въртене (англ. reverse roll), пръчково нанасяне (англ. Mayer rod), и щампа (англ. gravure)[4].

Функции[редактиране | редактиране на кода]

Нанасянето на покритие се прави с цел да се подобрят свойствата на повърхността на основния материал, който обикновено се нарича подложка или субстрат (лат. sub- + sternere разпростирам). Сред тези свойства могат да бъдат външният вид, адхезията, способност за омокряне, устойчивост на корозия, износоустойчивст, устойчивост на високи температури, електропроводимост. Най-често срещани примери на покрития в ежедневието са боите и лаковете, които изпълняват едновременно декоративна и защитна функция. В други случаи като например в микроелектрониката покритията върху полупроводникови чипове добавят съвършено нови свойства и са част от съществена функционалност на крайния продукт. Покритията могат да се нанасят в течна, газообразна или твърда фаза, но крайната цел е те да съставляват едно цяло с основния материал.

Като правило, покритие се нанася само върху работната част на детайла, по-рядко върху цялата му повърхност. Върху различни части от повърхността на един детайл могат да се нанасят различни покрития. Понякога се прилагат последователни слоеве от няколко материала – например грунд и боя, а съществуват и многослойни покрития (например оптични покрития).

Видове процеси[редактиране | редактиране на кода]

Прилаганите процеси за нанасяне на слоеве се различават според видовете покрития и желаната дебелина:

Метализация[редактиране | редактиране на кода]

Пулверизиране[редактиране | редактиране на кода]

Боядисване[редактиране | редактиране на кода]

Полимерни покрития (Тефлон)[редактиране | редактиране на кода]

Глазура[редактиране | редактиране на кода]

Галванотехника[редактиране | редактиране на кода]

Ламиниране[редактиране | редактиране на кода]

Физически методи[редактиране | редактиране на кода]

  • Центрофугиране (англ. spin-coating)
  • Потапяне (англ. dip-coating)

За получаване на тънки слоеве се използват:

За получаване на изключително тънки (мономолекулярни) слоеве се използва

  • Лангмюр-Блоджет метод (англ. Langmuir-Blodgett)[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Позиция на Европейския парламент приета на първо четене на 10 март 2009 г. с оглед приемането на Директива 2009/.../ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно емисиите от промишлеността. Глава 5, чл53.3
  2. Кънев, М. и др. Технологии за нанасяне на покрития. Русе, ВТУ Ангел Кънчев, 1983.
  3. Официален вестник на Европейския съюз, 20.2.2009 г., стр.11
  4. Roll-to-Roll Manufacturing. Process Elements and Recent Advances. Greener, Jehuda; Montbach, E.; Davis, D.; Galagan, Y.; Batra, Saurabh; Cakmak, Miko; Lightfoot, E. J.; Cohen, E. D.; Es-haghi, S. Shams; Bishop, C. A.; Roisum, David R.; Guzman, Gustavo; Yalcin, Baris; John Wiley & Sons, Inc., 2018, ISBN 9781119163824
  5. ((en))  What and why: Langmuir-Blodgett films. // Biolin Scientific.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Покрытие (материал)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.