Тънки слоеве

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Тънки слоеве са слоеве от материали с дебелина от части от нанометра до няколко микрометра. В природата се срещат при мехурчетата от пяна или емулсия - например петна от масло в локва вода.

Когато тънките слоеве се получават целенасочено, те се използват в електрониката, механиката и оптиката. В тази си форма материалите имат полезни свойства, които могат да се използват за получаване на практическа полза - като единичен слой или като част от тънкослойна конструкция.

В механиката широко се прилагат керамични тънки слоеве. Относително високата твърдост и инертност на керамичните материали ги прави подходящи за допълнително покритие като защита срещу корозия, окисление и износване. Например нанасянето на тънък керамичен слой върху острието на режещи инструменти може да удължи живота им с няколко порядъка.

При твърдите дискове върху алуминиева или стъклена плоча се нанася серия от тънки слоеве, състоящи се от неметални подслоеве, които спомагат за правилната кристалографска ориентация и размер на зърната на последния, магнитен слой, в който се съхраняват битовете информация. Върху магнитния слой се полагат освен това тънък защитен слой от въглерод и съвсем тънък полимерен слой.

В електрониката тънките слоеве от полупроводници, изолатори и метали са в основата на на планарната технология и в частност на изработката на интегрални схеми.

В производството на слънчеви батерии също се използват тънки слоеве, като върху поликристални подложки от силиций с дебелина 0,25-0,30 mm се създава p-n преход с дебелина няколко микрона, а отгоре се нанасят противоотражателни покрития, които увеличават количеството на погълната светлина.

В оптиката тънките слоеве се използват под формата на оптични покрития за изработване на оптични елементи с определени свойства - филтри, огледала, светоделители. Най-разпространени в ежедневния живот са антирефлексните (просветляващи, противоотражателни) покрития върху лещите на очилата, чрез които паразитното отражение на светлината може да се намали почти до 0.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]