Леща (оптика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Двойноизпъкнала леща
Lens shapes.svg
Лещи във фотографски обектив

Лещата е оптичен елемент, който пропуска и пречупва светлината според законите за пречупване на електромагнитни вълни. Казано с езика на оптиката лещата променя сходимостта на преминаващите през нея лъчи.

Лещата се изработва най-често от оптично стъкло. За работа в ултравиолетовия и инфрачервения спектър се правят лещи от кварц, натриев хлорид, калиев хлорид и други по-редки материали. Тя има две работни повърхности със сферична или асферична (параболична, хиперболична или друга осево-симетрична) форма. Едната повърхност на лещата може да е и плоска. Съществуват цилиндрични и други лещи, където осевата симетрия е нарушена. Според формата на повърхностите лещите биват двойноизпъкнали, двойновдлъбнати, плоскоизпъкнали, плосковдлъбнати, вдлъбнатоизпъкнали (мениски) и др. Лещите най-често се изработват от оптично стъкло или прозрачна пластмаса с определени оптични свойства, най-важните от които са показател на пречупване, число на Абе и др.

Най-общите параметри на лещите са фокусно разстояние, светъл диаметър, област на пропускане.

Лещите трябва да пропускат максимално попадналата върху тях светлина. Затова те се правят от материали без или с минимално поглъщане. Друг източник на загуби е отражението от всяка една работна повърхност - то съставлява от 4 до 6% от попадналата в лещата светлина. За минимизиране на това отражение повърхностите на лещите се покриват с просветляващо (антиотражателно) покритие, което се състои от един или няколко тънки слоя. Така отражението може да се редуцира до под 1%, а при повече слоеве и до под 0.1% за дадена дължина на вълната или зададен интервал от спектъра, в който ще работи лещата. От значение е и спектралното разпределение на пропускането (или отражението). В зависимост от това всяка леща с покритие придобива цветен оттенък (вижте фотографския обектив на снимката).

Единична леща или комбинация от лещи се използват за направа на лупи, очила, телескопи, микроскопи, бинокли, обективи за фотоапарати, видеокамери, CD-ROM устройства и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]