Оптика на тънки слоеве

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дихроични филтри, създадени чрез нанасяне на тънки слоеве

Оптиката на тънките слоеве е раздел от оптиката, който разглежда теорията и практическото приложение на тънките слоеве като оптични покрития, нанесени на повърхността на материалите, в частност върху оптично стъкло, от което се изготвят оптични системи, които влияят в значителна степен върху отражението и пропускането на светлината, ако дебелината им е съизмерима с дължината на вълната.

Най-интересни свойства имат тънките слоеве с дебелина, равна на една четвърт от дължината на вълната, които в зависимост от показателя на пречупване, максимално намаляват или увеличават отражението на светлината от повърхността.

Теория[редактиране | редактиране на кода]

Интерференция в четвърт-вълново просветляващо покритие

Ако светлина с дължина на вълната λ пада от среда с показател на пречупване под ъгъл на падане върху подложка от материал с показател на пречупване , покрита с тънък слой с показател на пречупване и дебелина h, то при оптична дебелина на слоя (произведението от физическата дебелина и показателя на пречупване ), кратна на λ както следва:

коефициентът на отражение се определя по формулата

където – е коефициентът на отражение на границата на средите 1 и 2, и в случай на нормално падане

.

Оттук следва, че коефициентът на отражение може да стане нула, ако материалите се подберат така, че . На този принцип работят просветляващите (антиотражателните, антирефлексните) покрития. Обикновено е трудно да се подбере вещество, за което това съотношение да се изпълнява идеално (а освен това е необходимо и слоят да има добра адхезия към стъклото, затова се използват вещества с близък показател на пречупване).

Ако , то коефициентът на отражение става близък до единица, което се използва за производство на огледала.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Оптика тонких плёнок“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​