Хексан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хексан
Hexan Skelett.svg
Hexane isomers.svg
Имена
По IUPAC n-хексан
Идентификатори
Номер на CAS 110-54-3
PubChem 8058
ChemSpider 7767
Номер на ЕК 203-777-6
Номер на ООН 1208
Номер в RTECS MN9275000
SMILES
CCCCCC
StdInChI
Свойства
Формула C6H14
Моларна маса 86,18 g/mol
Външен вид безцветна течност
Плътност 0,66 g/cm³ (20 °C)
Точка на топене -95 °C
Точка на кипене 69 °C
Опасности
Основни опасности Hazard F.svg Hazard X.svg Hazard N.svg
Точка на самозапалване 240 °С
Данните са при стандартно състояние
на материалите (25 °C, 100 kPa)
,
освен където е указано по друг начин.
Хексан в Общомедия

Хексанът (C6H14) е въглеводород от хомоложния ред на алканите с 6 въглеродни атома. Известни са общо 5 структурни изомера – n-хексан, 2-метилпентан, 3-метилпентан, 2,2-диметилбутан, 2,3-диметилбутан. Хексанът и изомерите му се получават главно от нефта като фракцията която кипи между 50 до 70 °C.

Свойства на n-хексан[редактиране | редактиране на кода]

N-хексанът е безцветна, леснолетлива течност с мирис на бензин. Той е неполярен и на практика не се смесва с вода. При 20 °C един литър вода се разтварят 50 mg. За сметка на това се смесва с много органични разтворители. Парите на пентана са по тежки от въздуха, при изтичане се натрупват по пода и ниските части на помещението. При високи концентрации действа опияняващо и с него се злоупотребява. Един от продуктите на метаболизма на хексана е 2,5-хександион, който уврежда нервната система.

Хексанът е леснозапалим и гори като всички алкани, при което се получават въглероден диоксид и вода. Химическите му свойста са типични за алканите (вж. алкан).

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В смес с пентан и др. е известен като петролев етер, използва се като лесно изпарим разтворител например при рафинирането на олио.

Използва се като разтворител за различни химикали, като разтворител при различни химични процеси (полимеризационни реакции), разтворител за лакове и бои и др. Хексанът влиза в състава на бензина.

Използването на хексана като разтворител за различни реакции се дължи на това, че той, както и останалите алкани, е сравнително инертен и трудно влиза в реакции с други вещества. По този начин той не може да повлияе на провежданата реакция.

     Портал „Химия“         Портал „Химия