Растително масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Олио)
Зехтин, растително масло, получено от маслини
Растително олио
Vegetable oil
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Калций, Ca0 mg (0%)
Желязо, Fe0 mg (0%)
Магнезий, Mg0 mg (0%)
Фосфор, P0 mg (0%)
Калий, K0 mg (0%)
Натрий, Na0 mg (0%)
Цинк, Zn0 mg (0%)
Мед, Cu0 mg (0%)
Манган, Mn0 mg (0%)
Селен, Se0 μg (0%)
Растително масло в Общомедия
Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза
в САЩ.[1]

Растителното масло (или олио) e мазнина, получена от семената на маслодайни култури чрез механично пресоване или извличане с органични разтворители. Може да бъде рафинирано или нерафинирано. Освен от семената, масло може да бъде получено и от други растителни части. Растителните масла съдържат естери на мастни киселини и глицерол.

Сред растителните масла има както подходящи за консумация (слънчогледово олио, зехтин (маслинено масло)), така и неподходящи (масло от ленено семе, рициново масло). Неподходящите за консумация се използват в производството на смазочни масла, бои, в козметиката, фармациевтиката и за други промишлени цели.

Растителното масло може да бъде ползвано и като гориво без никаква преработка. По своята химическа природа растителните масла са естери на глицерина с висшите мастни киселини, молекулата им съдържа атоми на въглерод и водород (също като петрола), но съдържа и около 11% атомна маса кислород. Първият дизелов двигател в края на 19 век е работел именно на растително масло (фъстъчено олио). Модерните дизелови двигатели също могат да ползват олиото (слънчогледово, рапично и др.) като гориво. Необходимо е само то да бъде затопляно на около 75 0С, за да стане по-течно.

Индустрията често преработва растителните масла чрез процеса хидрогениране. Това се случва най-вече в хранително-вкусовата промишленост, вследствие на което се наблюдават негативни последствия у потребителите (вж. транс-мазнини).

  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)