Растително масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Олио)
Фъстъчено олио
Зехтин, растително масло, получено от маслини
Растително олио
Vegetable oil
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Калций, Ca0 mg
Желязо, Fe0 mg
Магнезий, Mg0 mg
Фосфор, P0 mg
Калий, K0 mg
Натрий, Na0 mg
Цинк, Zn0 mg
Мед, Cu0 mg
Манган, Mn0 mg
Селен, Se0 μg
  Други
Растително масло в Общомедия

Растителното масло (или олио) e мазнина, получена от семената на маслодайни култури чрез механично пресоване или извличане с органични разтворители. Може да бъде рафинирано или нерафинирано. Освен от семената, масло може да бъде получено и от други растителни части. Растителните масла съдържат естери на мастни киселини и глицерол.

Сред растителните масла има както подходящи за консумация (слънчогледово олио, зехтин (маслинено масло)), така и неподходящи (масло от ленено семе, рициново масло). Неподходящите за консумация се използват в производството на смазочни масла, бои, в козметиката, фармациевтиката и за други промишлени цели.

Растителното масло може да бъде ползвано и като гориво без никаква преработка. По своята химическа природа растителните масла са естери на глицерина с висшите мастни киселини, молекулата им съдържа атоми на въглерод и водород (също като петрола), но съдържа и около 11% атомна маса кислород. Първият дизелов двигател в края на 19 век е работел именно на растително масло (фъстъчено олио). Модерните дизелови двигатели също могат да ползват олиото (слънчогледово, рапично и др.) като гориво. Необходимо е само то да бъде затопляно на около 75 0С, за да стане по-течно.

Индустрията често преработва растителните масла чрез процеса хидрогениране. Това се случва най-вече в хранително-вкусовата промишленост, вследствие на което се наблюдават негативни последствия у потребителите (вж. транс-мазнини).