Маслина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маслина
Olive-tree-fruit-august-0.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Lamiales
семейство: Oleaceae Маслинови
род: Olea Маслина
Научно наименование
Уикивидове Olea
Linnaeus, 1753
Видове

Вижте текста.

Маслина в Общомедия
Маслиново дърво от Ситония, Гърция
Маслиново дърво от Пеаниа, Гърция

Маслините (Olea) са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae), широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка. Клоните са тънки, но гъсто разположени. Листата на повечето маслини са покрити с восък, който ги предпазва при висока температура.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна). У нас може да вирее единствено в Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Маслиновите дървета могат да виреят в бедни почви, но издържат до -15°С.

Плододаването започва 3-4 година като цветовете се образуват на младите клонки, а самите плодове узряват през есента и зимата. Клоните се подкастрят добре, за да дават повече плод. Най-чистия зехтин по средиземноморието се произвежда на Крит, като същия бива приготвен от маслиновите дървета преди плодът да узрее напълно. Плодът е по-лек от зрелия напълно, но суровината е по-качествена, а ароматът не е така тежък както при напълно узрелия плод.

През 2009 в района на Кърджали са засадени 110 фиданки от студоустойчив испански сорт Арпекина присаден върху гръцка подложка, който издържа температури до -20°С и притежава висока масленост.

Употреба за храна и като подправка[редактиране | редактиране на кода]

Маслините са много горчиви докато са сурови. Tе се подкиселяват като се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец,за да се изцеди горчивината им. След 1 месец като вече не са горчиви,накисват се в сол и лимон и за няколко дни са готови. Това е един от начините за приготвяне на сурови маслини.

Видове[редактиране | редактиране на кода]