Направо към съдържанието

Лизин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Структура на лизин

Лизинът (2,6-диаминохексанова киселина, съкр. Lys или K)[1] е α-аминокиселина с химическа формула HO2CCH(NH2)(CH2)4NH2. Той е незаменима аминокиселина, което означава, че не може да бъде синтезиран в човешкия организъм. Кодоните му са AAA и AAG.

Лизинът има основни свойства също като аргинина и хистидина.

Той влиза в състава на практически всички белтъци и е необходим за растежа, възстановяването на тъканите, производството на антитела, хормони, ферменти и албумини.

Лизинът има противовирусно действие, особено по отношение вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции. При вирусни заболявания се препоръчва съчетаването на лизин с витамин C и биофлавоноиди. Участва в синтеза на колагена и възстановяването на тъканите. Прилага се по време на регенеративния период след операции и спортни травми. Лизинът подобрява усвояването на калция от кръвта и транспорта му в костната тъкан, поради което може да бъде неотменна част от програмите за лечение и профилактика на остеопороза. Недостигът на лизин се отразява неблагоприятно върху белтъчния синтез, което води до лесно уморяване, слабост, лош апетит, забавен растеж и намаляване на телесната маса, неспособност за концентрация, раздразнителност, кръвоизливи в очната ябълка, косопад, анемия и проблеми в репродуктивната сфера.

От лизин се образува кадаверин, като последният се използва при синтез на различни полиамини.

Синтетичен лизин се използва за обогатяване на фуражи и хранителни продукти, а също и като хранителна добавка при спортни натоварвания, в частност фитнес и бодибилдинг.

  1. IUPAC-IUBMB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides // Recommendations on Organic & Biochemical Nomenclature, Symbols & Terminology etc. Посетен на 20 октомври 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лизин“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​