Растително масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Зехтин, растително масло, получено от маслини
Растително олио
Vegetable oil
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Витамин A 0 μg (0%)
   α-каротин 0 μg
   β-каротин 0 μg (0%)
Тиамин (B1) 0 mg (0%)
Рибофлавин (B2) 0 mg (0%)
Ниацин (B3) 0 mg (0%)
Пантотенова к-на (B5) 0 mg (0%)
Пиридоксин (B6) 0 mg (0%)
Фолиева к-на (B9) 0 μg (0%)
Кобаламин (B12) 0 μg (0%)
Витамин C 0 mg (0%)
Витамин D 0 μg (0%)
Витамин Е 3.81 mg (25%)
Витамин K 24.7 μg (21%)
Ликопен 0 μg
Калций, Ca 0 mg (0%)
Желязо, Fe 0 mg (0%)
Магнезий, Mg 0 mg (0%)
Фосфор, P 0 mg (0%)
Калий, K 0 mg (0%)
Натрий, Na 0 mg (0%)
Цинк, Zn 0 mg (0%)
Мед, Cu 0 mg (0%)
Манган, Mn 0 mg (0%)
Селен, Se 0 μg (0%)
  Други
Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза
в САЩ.[1]

Растителното масло (или олио) e мазнина, получена от маслодайни и етерично-маслени култури чрез механичното им пресоване или извличането ѝ по химически път. Може да бъде рафинирано или нерафинирано. Въпреки че много части от растенията могат да служат за извличане на масло, то се добива основно от семената. Растителните масла съдържат естери на мастни киселини и глицерол.

Сред растителните масла има както подходящи за консумация (слънчогледово олио, зехтин (маслинено масло)), така и неподходящи (масло от ленено семе, рициново масло). Неподходящите за консумация се използват в производството на смазочни масла, бои, в козметиката и фармацевтиката и за други промишлени цели.

Растителното масло може да бъде ползвано и като гориво без никаква преработка. По своята химическа природа растителните масла са естери на глицерина с висшите мастни киселини, молекулата им съдържа атоми на въглерод и водород (също като петрола), но съдържа и около 11% атомна маса кислород. Първият дизелов двигател в края на 19-ти век е работел именно на растително масло (фъстъчено олио). Модерните дизелови двигатели също могат да ползват олиото (слънчогледово, рапично и др.) като гориво. Необходимо е само то да бъде затопляно на около 75 0С, за да стане по-течно.

Индустрията често преработва растителните масла чрез процеса хидрогениране. Това се случва най-вече в хранително-вкусовата промишленост, вследствие на което се наблюдават негативни последствия у потребителите (вж. транс-мазнини).

  1. ((en))  USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database.