Сероводород

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Сероводородът е токсичен, безцветен газ със задушлива миризма на развалени яйца. Той е много отровен, защото се свързва с хемоглобина на кръвта и парализира дихателните пътища. Формулата на сероводорода е H2S. Сероводородът има молекулен строеж.

Получаване: FeS + 2HCl --> FeCl2 + H2S

Химични свойства:

1) Взаимодействие с кислород: При обикновена температура сероводородът се окислява. Получават се сяра и вода. 2H2S + O2 --> 2S + 2H2O

Запален H2S гори със синкав пламък. Усеща се остра задушлива миризма, която се дължи на отделящия се при процеса серен диоксид. 2H2S + 3O2 --> 2SO2 + 2H2O Този процес се използва за получаване на серен диоксид в промишлени количества.

При висока температура сероводородът се разлага. H2S --> S + H2

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  • Димитров Д. 2010. Геология и нетрадиционни ресурси на Черно море. Издателство “Онгъл”, Варна. ISBN 978-954-8279-25-3. 269 с.
  • Пейчев В., Д. Димитров. 2012. Океанология. Варна. Изд. Онгъл. ISBN 978-954-8279-82-6. 476 с.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]


Сероводородът е химично съединение с формула Н

2S. Той е безцветен газ с характерен зловонни на развалени яйца; тя е по-тежък от въздуха, много отровни, корозивни, запалими и експлозивни.

Сероводородът често е резултат от бактериална разграждането на органична материя при липса на кислород, като в блата и канализация; Този процес обикновено известен като анаеробно разграждане. H 2S се случва и в вулканични газове, природния газ, а в някои източници на кладенчова вода. Той също присъства в естествен вид Халите скални соли, най-вече в Himalayan Черно Сол, който е най-вече събрани от богати на минерали "Salt Range" планините на Пакистан. Човешкото тяло произвежда малки количества Н 2S и го използва като сигнална молекула.

Разтваря се във вода, сероводород е известен като хидро-сулфат киселина или sulfhydric киселина, слаба киселина.

Шведският химик Карл Вилхелм Шееле е кредитирана с които са открити сероводород през 1777.

Британският английски правопис на това съединение е сероводород, но този правопис не се препоръчва от Международния съюз за чиста и приложна химия, нито Кралското общество по химия.

Сероводород под високо налягане, наскоро бе доказано, да се подложи на свръхпроводящ преход при 190K (-118 ° F; -83.33 ° С)., Най-високата температура свръхпроводник известен до момента [7]