Талий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
81 ЖивакТалийОлово
In

Tl

Uut
Външен вид

Сребристо бял

Сребристо бял
Общи данни
Име, символ, № Талий, Tl, 81
Химическа серия Метал
Група, период, блок 13, 6, p
Свойства на атома
Атомна маса 204,3833(2) u
Атомен радиус (calc) 190 (156) pm
Ковалентен радиус 148 pm
Радиус на ван дер Ваалс 190 pm
Електронна конфигурация 4f145d106s26p1
e- на енергийно ниво 2, 8, 18, 32, 18, 3
Оксидационни с-ния (оксид) 3, 1
Кристална структура шестоъгълна
Физични свойства
Агрегатно състояние Твърдо вещество
Плътност 11 850 kg/m³
Температура на топене 577 K ( 304 °C)
Температура на кипене 1746 K (1473  °C)
Специф. топлина на топене 4,14 kJ/mol
Специф. топлина на изпарение 165 kJ/mol
Скорост на звука 818 m/s при 20 K
Други
Електроотрицателност 1,62 (скала на Полинг)
Специф. топлинен капацитет 26,32 J/(kg·K)
Топлопроводимост 46,1 W/(m·K)
Йонизационен потенциал kJ/mol

Талий е химичен елемент със символ "Tl" и атомен номер 81. Този мек сребристо бял ковък метал химически прилича на калай, но губи своя цвят при излагане на въздух. Приблизително 60-70% от този елемент се използва в електрическата индустрия, а останалата част - във фармацевтичната индустрия и в производството на стъкло. Използва се също в инфрачервени детектори.

Талият е силно токсичен и поради това се използва в отрови за плъхове и инсектициди, но това му използване е намаляло или дори премахнато преди векове. Талият често е бил използван за убийства и поради тази причина е получил прякора "Отровата на отровителя" и "Пудрата на наследството" (заедно с арсена).

Характеристики [редактиране | редактиране на кода]

Атома на талия има 81 електрона, разположени в конфигурацията на електрон [Xe] 4е 14 5d 10 6s 2 6p 1 ; От тях трите най-отдалечени електрона в шестия слой са валентни електрони. Въпреки това, поради инертен двойка ефект , 6S на електронната двойка е релативистично стабилизиран и е по-трудно да се включат в химично свързване, отколкото при по-тежки елементи. По този начин, много малко електрони са на разположение за метална връзка, подобна на съседните елементи живак и олово така и талият и неговите сродни съединения, е мек, силно електропроводим метал с ниска точка на топене 304 ° C. 

А броят на стандартните електродни потенциали, в зависимост от реакцията на изследване,  се съобщава за талий, отразяваща значително намалял стабилност на държавата, на 3 окисление: 

0.73 Tl 3+ + 3 д - ↔ Tl
-0.336 Tl + + д - ↔ Tl

Наистина, талий е първият елемент в група 13, където намаляването на състоянието на 3 окисление на състоянието на една окисление е спонтанно при стандартни условия.  От енергии облигации намаляват надолу групата, с талий, на енергията, освободена при формирането на две допълнителни връзки и постигане на три щата, не винаги е достатъчно, за да компенсират времето, необходимо за включване на 6s-електроните енергия.  В съответствие с това талий (I) оксид и хидроксид са по-фундаментални и талий (III) оксид и хидроксид са по-кисела, което показва, че талий отговаря на общото правило за елементи, които са по електроположителни в техните по-ниски степени на окисление.

Талий е ковък и сектиле достатъчно, за да се реже с нож, при стайна температура. Тя е с метален блясък, които, когато са изложени на въздух, бързо потъмнява до синкаво-сив оттенък, наподобяващ олово. Той може да бъде запазен чрез потапяне в масло. Тежък слой от окис се натрупва върху талий, ако се остави на въздух. В присъствието на вода, се образува талийевхидроксид . Сярна и азотна киселина се разтварят талий бързо да се направи най- сулфатни и нитратни соли, докато солна киселина образува неразтворима талий (I) хлорид слой.