Лантанид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Всички стабилни лантаноиди

Лантаноиди е наименование на група сходни елементи в периодичната система. Към нея се причисляват лантанът и следващите го 14 елемента – церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспросий, холмий, ербий, тулий, итербий и лутеций. Всички лантаноиди са метали и се обозначават също като елементи от лантановия ред. Те са част от групата на редкоземните метали.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

4f-елементите често се наричат редкоземни елементи и се означават със съкращението РЗЕ.[1] Сега те се наричат лантаниди и се отбелязват с общия знак Ln. Те са елементите с пореден номер 58 – 71.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Киркова, Елена. Химия на елементите и техните съедниния. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2013. ISBN 978-954-07-3504-7. с. 638 – 652.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lanthanoide“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.