Рений

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рений

Рений (Rhenium) е химичен елемент, който се обозначава със символа Re и има пореден номер 75 в периодичната система. Много рядък сребристо-бял, тежък, поливалентен метал. Реният прилича на магнезия по химична структура и се ползва в някои сплави.

Кратка история[редактиране | редактиране на кода]

Реният е един от последните открити елементи, съществуващи в природата, и един от последните, за които е открито да имат стабилен изотоп. Съществуването на все още неоткрития елемент в позицията, която заема в периодичната таблица, е било предположено още от Хенри Мозли през 1914 г., но е открит от Валтер Ноддак, Ида Таке и Ото Берг в Германия през 1925 г.

Добиване[редактиране | редактиране на кода]

Реният не се намира свободно в природата, но се съдържа в много малки количества в минерала гадолинит и в концентрация до 0,2% в минерала молибденит (molybdenite), основният му комерсиален източник. Извлича се чрез пиро-металургичен процес от медно-сулфидни руди.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Този елемент се използва в платинено-рениевите катализатори, които са необходими за получаването на безоловен, високо октанов бензин. Също така при високо температурни суперсплави, които се ползват при построяването на части за самолетни двигатели. Друго любопитно приложение на този елемент е използването му в светкавиците на фотоапаратите.