Реагент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Реактив)
Реаганти като сярата са изходните вещества, използвани в химичните реакции.

Реагент е вещество или съединение, което се добавя към система, за да предизвика химична реакция или за да пробва дали ще възникне такава.[1] Намират широка употреба в аналитичната химия. Много реагенти се произвеждат специално за лабораторна употреба. Разделят се на групи, в зависимост от състава им: неорганични, органични, съдържащи радиоактивни изотопи и други. Много от тези реагенти са отровни, огнеопасни, взривоопасни и работата с тях изисква предпазливост.

Органична химия[редактиране | редактиране на кода]

В органичната химия терминът реагент се отнася за химична съставка (съединение или смес), която се внася, за да предизвика желана трансформация на органично вещество. Такива са реагентите на Колинс, Фентън и Гриняр.

Комерсиални и лабораторни реагенти[редактиране | редактиране на кода]

В комерсиалната и лабораторната употреба, реагентите трябва да отговарят на определени стандарти за чистота, които осигуряват научната прецизност и надеждност на химическия анализ и реакции. Стандартите за чистота се регулират от специални организации. Така например, водата с качество на реагент трябва да има много ниско съдържание на примеси като натриеви и хлоридни йони, силициев диоксид и бактерии, както и много висока специфична електропроводимост.

Биология[редактиране | редактиране на кода]

В биологията, революцията на биотехнологиите през 1980-те години израства от разработването на реагенти, които могат да бъдат използвани за идентифициране и манипулиране на химичната материя в и на клетките.[2][3] Тези реагенти включват антитела, олигомери и методи за молекулно клониране, репликация на ДНК и много други.[3][4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Online corrected version:  (1996) "Reactant".
  2. Antibody reagents revolutionizing immunology // Chemical & Engineering News Archive. 1 януари 1979. DOI:10.1021/cen-v057n001.p015. с. 15 – 17.
  3. а б Report of the National Institutes of Health (NIH) Working Group on Research Tools // NIH, 4 юни 1998. Архивиран от оригинала на 2000-08-16. Посетен на 2018-09-03.
  4. Ishino, S и др. DNA polymerases as useful reagents for biotechnology: the history of developmental research in the field // Frontiers in Microbiology 5. 29 август 2014. DOI:10.3389/fmicb.2014.00465. с. 465.