Сублимация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за понятието от химията. За психологическото понятие вижте Сублимация (психология).

Пелети сух лед сублимиращи на стайна температура.

Сублимацията (понякога наричан още възпарение) е физичен процес, при който твърдите вещества преминават непосредствено в пари без да преминават през течно състояние. Или иначе казано – твърдото вещество преминава в пари без да се стопи. Чрез охлаждане на парите се получава и крайният продукт – отново веществото в твърдо състояние.

Процесът протича с поглъщане на топлина, която се нарича сублимационна топлина. Тя се изразходва за разкъсването на връзките между частиците на твърдото вещество. Равновесното налягане на парите над сублимиращото вещество се нарича сублимационно налягане. Теоретично всички твърди вещества сублимират.

Такъв е и случаят с йода, който сублимира при нагряване, но не е типичен случай. Типично сублимират вещества, на които тройната точка в диаграмата на състояние е при налягане, по-високо от атмосферното – при 25 °С.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Сублимацията е метод за разделяне и пречистване на твърдите вещества, но с ограничено приложение. Този метод е приложим, когато разликата между налягането на парите на пречистваното вещество и на примесите е достатъчно голяма – около 60 до 00 Ра. Малко са веществата, които при налягане на морското равнище имат изразени сублимационни свойства. Също така се използва за получаване на изкуствен студ чрез сублимация на сух лед (твърд въглероден двуокис).