Сублимация (психология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В психологиятасублимация“ е понятие е измислено от Фридрих Ницше, което се е използвало, за да обясни духа като отражение на либидото. [1]. Има своите корени във философията на Ницше и психоаналитичния подход и понякога е смятан за вид защитен механизъм. Според Уейд и Таврис сублимация е когато изместването „служи на по-висши културни или социално полезни цели като създаването на изкуство или изобретения“[2]

Психоаналитични теория[редактиране | редактиране на кода]

В класическата теория на Фройд на еротичната енергия е позволено само ограничено изразяване поради ограничението на обществото.

Фройд смята, че този защитен механизъм е най-продуктивния сравнен с другите, които той идентифицира (например Изтласкване, Изместване, Отричане, Формиране на реакция, Интелектуализация и Проекция). Сублимацията е процес на трансформиране на либидото в „социално полезни“ постижения, основно изкуство. Психоаналитиците често свързват сублимацията като единствения истински успешен защитен механизъм.

Междуличностна психоанализа[редактиране | редактиране на кода]

Хари Стек Съливан, пионер в междуличностната психоанализа дефинира сублимацията като несъзнателна замяна на частично удовлетворение със социално одобрение поради търсенето на директно задоволяване, което би било против идеалите на някои или решението на социалните цензури и другите важни хора, които го заобикалят. Замяната може да не бъде такава, каквото искаме, но е единствения начин по който можем да вземем част от нашето удоволствие и да се почувстваме сигурно в същия момент. Хари Стек Съливан документира, че всички неща свързани със сублимацията са по-сложни от директното задоволяване на нуждите към които те се прилагат. При успешна сублимация, Съливан наблюдава необичайна ефикасност за справяне с конфликти между нуждата за задоволяване и нуждата от сигурност без нарушаване на съзнанието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Weiss, Gilbert; Voegelin, Eric; Sandoz, Ellis. The collected works of Eric Voegelin. Baton Rouge, Louisiana State University Press, 1989. ISBN 0-8262-1214-X. с. 278.
  2. Wade, Carol and Carol Tavris, Psychology, Sixth Edition (Prentice Hall, 2000) 478. ISBN 0-321-04931-4

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sublimation (psychology)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.