Интелектуализация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Интелектуализацията е отдалечаване на емоциите и психичните конфликти чрез изразяването им под формата на абстрактни съждения. Този защитен механизъм се използва предимно от юношите, които разискват за свободната любов, политиката, религията, брака и по този начин се опитват да овладеят нагоните си.

Интелектуализацията е един от оригиналните защитни механизми на Фройд. Той вярва, че спомените имат и съзнателни и несъзнателни аспекти и интелектуализацията позволява съзнателен анализ на събитие по начин, който не предизвиква тревожност.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Defenses. // www.psychpage.com. Посетен на 11 март 2008.

Тази статия се основава на частичен материал от bulgarian-psychology.com, използван с разрешение.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Intellectualization“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.