Проективна идентификация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Част от статиите на тема
Психоанализа

Концепции
Психосексуално развитие
Психосоциално развитие
СъзнаваноПредсъзнавано
Несъзнавано
Психичен апарат
ТоАзСвръх-аз
ЛибидоНагон
Тълкуване на сънищаПренос
Защитни механизми
Съпротива

Важни личности
Алфред АдлерНанси Чодороу
Ерик ЕриксънРоналд ФеърбеърнАна Фройд
Зигмунд Фройд
Карен ХорниЕрих Фром
Ърнест Джоунс
Карл Густав ЮнгМелани Клайн
Хайнц КохутЖак Лакан
Маргарет МалерОто Ранк
Хари Стек Съливан
Сюзън Съдърланд

Важни произведения
Тълкуване на сънищата
Отвъд принципа на удоволствието
Цивилизацията и разочарованието от нея

Училища на мисълта
Себе-психологияОбектни отношения
Междуличностна психоанализа
Психоанализа на отношенията
Его психология

Проективна идентификация (или ПИ) е термин за първи път представен от Мелани Клайн, която е от школата на обектните отношения на психоаналитичното мислене през 1946 г. Тя го свързва с психологически процес, в който личност е заета със защитния механизъм на егото, проекция по такъв начин, че поведението и към обекта на проекция извиква нея точно проектираните мисли, чувства или поведения.

Проективната идентификация се различава поради това, че е самоизпълняващо се пророчество, съгласно което личността, вярваща в нещо измислено за друга, го свързва с тази друга личност по такъв начин, че другата личност променя своето поведение, за да направи вярването в истинско. Втората личност е повлияна от проекцията и започва да се държи сякаш наистина е характеризиран от проектираните мисли или вярвания. Това е процес, който основно се извършва неосъзнато и в двете личности, макар това да се обсъжда.

Пример за проективна идентификация е когато параноидните шизофреници, които развиват илюзии, че да преследвани от полицията; страхувайки се от полицията, той започва да действа скрито и тревожно в близост до полицай и по този начин предизвиква подозрителността на полицая, който започват да го оглеждат, за да го арестуват.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Projective identification в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​