Психоанализа на отношенията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Част от статиите на тема
Психоанализа

Концепции
Психосексуално развитие
Психосоциално развитие
СъзнаваноПредсъзнавано
Несъзнавано
Психичен апарат
ТоАзСвръх-аз
ЛибидоНагон
Тълкуване на сънищаПренос
Защитни механизми
Съпротива

Важни личности
Алфред АдлерНанси Чодороу
Ерик ЕриксънРоналд ФеърбеърнАна Фройд
Зигмунд Фройд
Карен ХорниЕрих Фром
Ърнест Джоунс
Карл Густав ЮнгМелани Клайн
Хайнц КохутЖак Лакан
Маргарет МалерОто Ранк
Хари Стек Съливан
Сюзън Съдърланд

Важни произведения
Тълкуване на сънищата
Отвъд принципа на удоволствието
Цивилизацията и разочарованието от нея

Училища на мисълта
Себе-психологияОбектни отношения
Междуличностна психоанализа
Психоанализа на отношенията
Его психология

Психоанализата на отношенията е школа на психоанализата в САЩ, която подчертава ролята на реалните и въображаеми отношения с другите в душевните разстройства и психотерапия.

Психоанализата на отношенията се развива в началото на 80-те като опит да се интегрира ударението на междуличностната психоанализа върху детайлното изследване на междуличностните взаимодействия с британската теория на обектните отношения – усъвършенствани идеи за психологическото значение на интернализираните отношения с други хора. Поддръжниците на теорията разискват, че личността произлиза от матрицата на ранни формиращи отношения с родители и други фигури. Философски психоанализата на отношенията е близък съюзник със социалния конструктивизъм.

Важно различие между теория на отношенията и традиционното психоаналитично мислене е теорията за мотивацията на първото. Фройдистката теория, с няколко изключения, постулира, че човешкото същество е мотивирано от сексуални и агресивни нагони. Тези нагони са биологически вкоренени и вродени. Те в основата си не се оформят от опита.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Relational psychoanalysis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​