Отвъд принципа на удоволствието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Отвъд принципа на удоволствието
Jenseits des Lustprinzips
Freud 1921 Jenseits des Lustprinzips.djvu
Автор Зигмунд Фройд
Първо издание 1920 г.
Flag of Austria.svg Австрия
Оригинален език немски
Вид есе
Част от статиите на тема
Психоанализа

Концепции
Психосексуално развитие
Психосоциално развитие
СъзнаваноПредсъзнавано
Несъзнавано
Психичен апарат
ТоАзСвръх-аз
ЛибидоНагон
Тълкуване на сънищаПренос
Защитни механизми
Съпротива

Важни личности
Алфред АдлерНанси Чодороу
Ерик ЕриксънРоналд ФеърбеърнАна Фройд
Зигмунд Фройд
Карен ХорниЕрих Фром
Ърнест Джоунс
Карл Густав ЮнгМелани Клайн
Хайнц КохутЖак Лакан
Маргарет МалерОто Ранк
Хари Стек Съливан
Сюзън Съдърланд

Важни произведения
Тълкуване на сънищата
Отвъд принципа на удоволствието
Цивилизацията и разочарованието от нея

Училища на мисълта
Себе-психологияОбектни отношения
Междуличностна психоанализа
Психоанализа на отношенията
Его психология

Отвъд принципа на удоволствието“ е книга на Зигмунд Фройд за първи път публикувана на немски език през 1920 г. под заглавието „Jenseits des Lustprinzips“. Преведена на френски за първи път от Самюел Жан-Келевич през 1927 г. под заглавие „Au-dela du principe de plaisir“, а на английски език е преведена през 1922 г. от К. Дж. М. Хубек под заглавие „Beyond the Pleasure Principle“, после повторно е преведена от Джеймс Страчи през 1950 г. без промяна в заглавието[1]. На български език е преведена през 1992 г.

Главното значение на есето е в поразителната картина на човешкото същество, борещо се между два противоположни инстинкта или нагона: Ерос, творчество, хармония, сексуална връзка, размножаване и самозапазване; Танатос за разрушение, повторение, агресия, компулсия и самоунищожение.

В глави IV и V Фройд постулира, че процесите, които предизвикват клетъчна смърт на микроскопично ниво могат да се развият, за да дадат на човешкото същество инстинкт за смърт като индивиди. Тази теория е основно съмнителна.

Фройд също има възможност да говори за основните различия, както той ги вижда, между неговия подход и този на Карл Юнг и обхваща историята на изследванията на нагоните дотогава. (Глава VI)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рудинеску Ел., Плон М.: Речник на психоанализата, изд. Лик, 2000, стр. 61

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Beyond the Pleasure Principle“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.