Цивилизацията и разочарованието от нея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цивилизацията и разочарованието от нея
Das Unbehagen in der Kultur
АвторЗигмунд Фройд
Създаден1929 г.
Първо издание
Австрия
Оригинален езикнемски
ISBNISBN 0-393-95806-X
Цивилизацията и разочарованието от нея в Общомедия

Цивилизацията и разочарованието от нея“ е книга от Зигмунд Фройд. Написана през 1929 и за първи път публикувана на немски език през 1930 като „Das Unbehagen in der Kultur“ („Безпокойството в културата“). Тя е една от най-важните книги на Фройд и е широко разпространена.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

В тази творческа книга Зигмунд Фройд описва основното напрежение между цивилизацията и индивида. Първичното търкане води началото си от търсенето на индивида на инстинктивната му свобода и противоположното изискване на цивилизацията за конформизъм и потискане на инстинктите. Много примитивни инстинкти на човечеството (например желанието да се убива и ненаситната страст за сексуално удовлетворение) са силно болезнени за доброто съществуване на човешката общност. В резултат на това цивилизацията създава закони, забраняващи убиването, изнасилването, изневярата и сериозно наказва, ако някой от законите се наруши. Този процес, смята Фройд, е вътрешно присъщо качество на цивилизацията, която внушава безкрайни чувства на разочарование в гражданите си.

Теорията на Фройд е базирана на идеята, че хората имат определени характерни инстинкти, които са неизменни. Най-видните от тях са желанието за секс и склонността към голяма агресия срещу авторитарните фигури и сексуалните конкуренти – и двете от които възпрепятстват задоволяването на личните инстинкти. Човешките същества се управляват от принципа на удоволствието, а този принцип е задоволяван от инстинктите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Civilization and Its Discontents в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​