Соматизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Соматизация е обикновено дефиниран като "тенденция към преживяване и разнасяне на соматичен дистрес в отговор на психосоциален стрес и търсенето на медицинска помощ за това".[1]

Това може да бъде, но не винаги, свързано с психологическо състояние като:[2]

В психодинамична теория, соматизацията се възприема като защитен механизъм на Аз-а, несъзнателно превръщане на потиснати емоции в соматични симптоми. Известен случай на Зигмунд Фройд свързан с Анна О представя една жена, която страда от множество физически симптоми, които Фройд смята, че са резултат на потисната скръб, свързана със заболяването на баща ѝ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lipowski ZJ. Somatization: the concept and its clinical application. // Am J Psychiatry 145 (11). 1988. с. 1358–68.
  2. Smith RC, Gardiner JC, Lyles JS, et al. Exploration of DSM-IV criteria in primary care patients with medically unexplained symptoms. // Psychosomatic medicine 67 (1). 2005. DOI:10.1097/01.psy.0000149279.10978.3e. с. 123–9.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Somatization“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.