Тасмания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Тасмания
Flag of Tasmania.svg
Tasmania locator-MJC.png
СтолицаХобърт
Най-голям градХобърт
Площ
 – Всичко
7-то място
90 758 км²
Население


 – Всичко (2005)


 – Гъстота


489 600


7,16/км²
Уебсайтwww.tas.gov.au/
Coat of arms of Tasmania.svg

Тасмания е австралийски остров на границата между Тихия океан и Индийския океан.[1]

Наречен е на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го през 1643 година. Името, което Тасман дава на острова, е Земя Ван Димен или Земя на Ван Димен – губернатора на Нидерландска Индия. Съвременните австралийци го наричат още Ябълковия остров.

Островът е посещаван от експедициите на Джеймс Кук, Д'Антъркасто и Дюмон Дюрвил. На север от Тасмания се намират островите Кинг и Фърно.

Има площ от 67 000 квадратни километра и предимно планински и хълмист релеф с най-висока точка връх Оса (1610 метра). Климатът е умерен и влажен, а на север – със субтропични елементи. На Тасмания живеят редица животински и растителни ендемити. Голяма част от биоразнообразието е унищожено след заселването на европейци. Местното население е напълно унищожено през 19 век. В края на 1836 г. белите заселници организират акции за избиване на местните аборигени. От тях остава само 1 живо момиченце, което било наречено Лала Рук и държано като атракция. Тасманийците са били представители на австралоидна раса, тасманийски расов тип.

Остров Тасмания попада в зоната на смесените гори. По-голямата част от нея е в умерения климатичен пояс, където зимата е мека, лятото – прохладно, а валежите са между 500 и 1000 мм. Преобладават кафявите горски почви, върху които растат вечнозелен бук, евкалипти, акации и др. Интересни представители на животинския свят са ехидната и тасманийският дявол.

Административният център на щата Тасмания е град Хобърт (с население 215 000 жители). Друг по-голям град на острова е Лонсестън в северната му част.

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Голяма част от населението е ангажира­но в селското стопанство. Развива се жи­вотновъдството – за месо, мляко, масло, вълна, яйца (говеда, овце, птици. Отглеждат се много плодове – ябълки, круши, портокали, лимони, банани, грозде, праскови, маслини и др. Заради изобилието от ябълки Тасмания отдавна е известна като Островът на ябълките. Голяма част от плодовете се изнасят както в прясно, така и в преработено състояние. Край устието на най-голямата река – Деруент, в югоизточната част на острова, е разположена столицата на щата – град Хобърт, един от най-старите австралийски градове и главно пристанище на Тасмания.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]