Югозападен национален парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Югозападен национален парк
Mt Anne from High Shelf Camp.jpg
Връх Ан в парка.
Информация
Данни
Площ 6182 km²
Създаден 1968 г.
Югозападен национален парк в Общомедия

Югозападният национален парк (на английски: Southwest National Park), с площ от 618 267 ha, е разположен в Югозападна Тасмания, Австралия[1].

Това е най-големият парк на о. Тасмания и е част от Зоната на дивата природа в Тасмания, която влиза в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.[1]

Източната граница е на 93 km западно от Хоубарт и паркът се простира към западния и южния бряг на острова. В него е включена основната част от тасманийската Югозападна пустош.

Паркът е известен с девствените си пусти пространства и усамотеност. Времето в парка е изключително променливо, и може да бъде доста сурово. Районът до голяма степен е незасегнат от човека. Въпреки доказателствата, че тасманийските аборигени са кръстосвали района най-малко от 25 000 години, а от 19 век и европейските заселници извършват редки посещения в тази зона, паркът почти не е обитаван и тук е имало само минимално въздействие върху околната среда.

В областта има само един път, до водноелектрическата централа на град Стратгордън. Южните и западните части на парка са далеч от всякакъв автомобилен достъп. Единственият достъп е пеша, с лодка или с малък самолет.

Малкото селище Мелалека, в крайната югозападна част, предоставя самолетна писта и някои основни съоръжения, свързани предимно с Националната паркова служба.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основната част на парка е създадена през 1955 г. и първоначално е наречена Национален парк „Лейк Педер“. През следващите 35 години, паркът е преименуван и постепенно разширяван, докато накрая достига настоящите си размери през 1990 г.

Дивият свят[редактиране | редактиране на кода]

В района на Мелалека се намират местата за летния размножителен период на силно застрашения от изчезване Neophema chrysogaster (Оранжевокоремест папагал).

Езерото Педер, от връх Елиза
Изолираният Батхърст Харбър в Югозападната пустош, Тасмания
Заливът на Южния нос, Югозападен национален парк

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]