Коралови острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за основна територия на Австралия. За тип острови вижте Коралов остров.

Коралови острови
Coral Sea Islands Territory
Знаме
      
Герб
Страна Австралия
АкваторияКоралово море
Площ3 km²
Население4 души (2018)
1,33 души/km²
Най-висока точка9 m н.в.
Коралови острови в Общомедия

Коралови острови (на английски: Coral Sea Islands) територия, която включва група от малки и предимно необитаеми тропически острови и рифове в Коралово море, североизточно от австралийския щат Куинсланд. Всички тези острови се явяват външни територии на Австралия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островите се намират се в Коралово море, на североизток от Куинсланд, Австралия. Общата площ е 780 000 km², а само на сушата – 8 км². Те се намират на изток и юг от Големия бариерен риф и включват островите Хералд и Бейкън, рифовете Оспрей, групата острови Уилис и още петнадесет групи рифове и острови.[1] Някои от по-големите островни групи са Чилкут, Коринга, Уилис и др. От 1982 г. островите Коринга са национален природен резерват. Нямат постоянно население.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 18 – 19 век дъното на Кораловото море е било истинско гробище на изгубени кораби, което представлява много сериозна опасност за моряците. През 1921 г. на островите Уилис е инсталирана метеорологична станция. През 1969 г. островите са обявени за австралийска територия. От 1982 г. рифовете Лихоу и Коринга, а от 1987 г. – рифовете Елизабет и Мидлтън Сейлор са обявени за австралийски национални резервати.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Единственият обитаван остров е остров Уилис. Населението е нестабилно: това са служителите на метеорологичните станции и фаровете, работещи на ротационен принцип (4 души, оценка от 2018 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geoscience Australia. Coral Sea Islands // Архивиран от оригинала на 2006-08-21. Посетен на 2020-10-23.