Кумис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съд с кумис

Кумисът (от тюркски и башкирски:ҡымыҙ, на казахски: қымыз; на киргизки: кымыз; на монголски: айраг; на татарски: кымыз; на турски: kımız; на узбекски: qimiz, на якутски:кымыс) е древна тюрко-монголска напитка от ферментирало мляко от кобила, която все още е важен елемент на културата на башкири, калмики, казахи, киргизи, уйгури, монголи и якути.[1] Цветът на напитката е бял до белезникав, а вкусът леко кисел. Някои видове кумис съдържат по-голямо количество алкохол (0,2 % до 2,5 % етилов алкохол), което може да доведе до опиянение. Може да се каже, че кумисът наподобява в известна степен айряна и кефира.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята му може да се проследи и при скитите, които според древногръцкия историк Херодот (484 – 424 г. пр.н.е.) са правили напитка от кобилешко мляко, приготвяна в дървени съдове. По-късно в древноруската Ипатиевска летопис и хрониката францисканския монах Гийом де Рубрук също се срещат описания на кумиса. Археологически най-древните находки са в Казахстан и датират от преди повече от 5500 г. Това е т.нар. ботайска култура от Северозападен Казахстан.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Витамини Съдържание (мкг/л)
Тиамин(B1) 203,4
Рибофлавин(B2) 375,0
B12 2,1
Пантотенова киселина 2010,0
Фолиева киселина 265,0
Биотин 1,2
Витамин С 93,2

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zeder, Melinda A. ed. Documenting Domestication: New Genetic and Archaeological Paradigms. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24638-1. с. .264.