Брестка крепост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Брестката крепост е най-голямата крепост на Руската империя от 19 век. Разположена е при сливането на реките Мукавец и Буг до град Брест, днешна Беларус, и има обща площ 4 квадратни километра. Изграждането ѝ продължава от 1836 до 1842 година.

Брестката крепост се намира на самата граница на границата между Нацистка Германия и СССР, начертана от пакта Молотов-Рибентроп за преразпределение на Полша, подписан само седмици преди нахлуването на Вермахта в Полша през септември 1939 година.

Крепостта поема първия удар на група армии „Център“ на Германската армия на 22 юни 1941 година.

Със силен артилерийски огън, германските сили правят бързи опити да превземат крепостта, но Червеноармейците се сражават храбро, отбивайки атаките.

Германците започват многодневна обсада на крепостта. Бресткият гарнизон наброяващ 4000 офицери и войници отблъскват атаките на окупаторите с цената на множество жертви, но и нанасяйки не малко загуби на нацистите.

Брестката крепост

Въпреки изненадващата атака и многобройното превъзходство в техника и жива сила в съотношение 10:1, откъснати от останалата част на страната, останали без вода, храна и муниции Червеноармейците опитват контраатака до последната минута. Въпреки използването на танкове, боен газ и огнехвъргачки нацистите не успяват да превземат цитаделата, но я превръщат в руини.

Тогава боя се пренася под земята из тунелите на крепостта превръщайки се в кръвопролитие, както за едната така и за другата. Битката приключва чак към края на юли, когато нацистите са вече на стотици километри навътре в СССР.

Дори след края на обсадата, няколко войни продължават още месеци да не се предават, оставайки в подземията и така задържат гарнизон на германската армия.

През 1965 година крепостта получава званието „Крепост-герой“, еквивалентно на „Град-герой“.