Битка при Москва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Файл:Soviet Offensive Moscow December 1941.jpg
Съветски войници в зимно снаряжение, подкрепени от танкове, контраатакуват германските сили, декември 1941

Битката при Москва от 1941-1942 г. е поредица от сражения между Съветския съюз и Германия по време на Втората световна война, завършили с успешната съветска защита на Москва и разбиване на германските войски. Боевете започват на 30 септември 1941 г. и завършват в средата на април 1942 г. с окончателна победа на съветските войски. Вермахтът е изтласкан на разстояние около 350 километра от Москва. Отново в руски ръце са районите около Калинин, Рязан и Тула. Това сражение е първият по-сериозен неуспех на германската армия.

Планът на германците за настъпление към Москва е разработен още в хода на сраженията при Киев. Получава кодовото име „Тайфун“, а за провеждането му е отговорна група армии „Център“. В началото на операцията тя се състои от три полеви армии - 2-ра, 4-та и 9-та и три танкови групи - 2-ра, 3-та и 4-та. В състава на групата влизат 77 дивизии, в това число 14 танкови и 8 моторизирани. Това съставлява около 33 % от пехотните и 64 % от танковите и моторизирани дивизии на немската армия, действащи на съветско-германския фронт. Крайната цел на командването на Вермахта е да се превземе Москва и да се излезе на линията Архангелск - Астрахан.

Групата армии „Център“ е развърната за настъпление в полосата Адрианопол – Глухова. Полосата е ограничена на юг от курското направление, а на север - от калининското. В района на Духовщина, Рославля и Шостки са съсредоточени три ударни групировки. След пробива на съветската отбрана танковата групировка под Рославъл трябва да настъпва на североизток срещу Вязма и там да се съедини с другата ударна група, настъпваща към Вязма от северозапад. По този начин е планирано да се обкръжи и унищожи намиращата се в района на Смоленск групировка на съветските войски. На 2-ра танкова група (с главнокомандващ генерал Гудериан) е поставена задача да настъпи от района на Глуховка (близо до Орел), между Новгород-Северски и Брянск и да излезе в тил на противника, сковаван по фронта от войските на 2-ра армия.

Срещу немските войски са разположени Западния, Резервния и Брянския фронт.

Московска операция 1941[редактиране | редактиране на кода]

Московската отбранителна операция е проведена в периода 30 септември - 5 декември 1941 г. Настъплението на германските войски срещу Москва съгласно плана „Тайфун“ започва на 2 направления: брянско (на 30 септември 1941) и вяземско (от 2 октомври с.г.) Въпреки ожесточената съпротива на съветските войски германците извършват пробив в отбраната им и с цената на големи загуби в края на ноември и началото на декември 1941 г. успяват да излязат на рубежа Волга – Москва, да форсират р. Нара и да достигнат пред гр. Кашира на юг. По-нататъшните опити на немците да настъпят срещу Москва са осуетени. Германските войски са обезкървени в Московската отбранителна операция и спират настъплението си на изток за прегрупиране на войските.

Състав на войските:

Съветски съюз

Цел: да се отрази настъплението на немските войски от състава на група армии „Център“ (фелдмаршал Федор фон Бок) срещу Москва и да се обезкървят ударните му групировки.

В хода на Московската отбранителна операция съветските войски осъществяват следните фронтови отбранителни операции:

В края на ноември – началото на декември 1941 г. и последните опити на немските войски да се промъкнат към Москва са осуетени и са създадени условия за преминаването на съветските войски в контранастъпление.