Светкавична война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Блицкриг)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Blitzkrieg пренасочва насам. За едноименната компютърна игра вижте Blitzkrieg (игра).

Светкавичната война (от немското Blitzkrieg Blitzkrieg) е нападателна оперативна военна доктрина, която се състои от предварителна бомбардировка (с артилерия или ВВС) и последваща атака с моторизирани сили, които използват елементите на бързина и изненада за предотвратяване изграждането на хомогенна вражеска отбрана.

Основният принцип на този тип операции е развит през XX век от няколко държави и приет през годините след Първата световна война, основно от немския Вермахт, за да вгради съвременни оръжия и моторизирани сили като метод за предотвратяване на патовото положение, създадено от ровове и окопи в бъдещи конфликти. Първото практическо осъществяване на тази доктрина се провежда от Вермахта през Втората световна война.

Стратегията представлява ефективно решение за немската инвазия в Западна Европа и вътрешните операции в СССР. Тези операции зависят от изненадващи прониквания във вражеска територия, фундаментална липса на готовност във врага и невъзможността за бързи противодействия на офанзивата на нападателя.

Първата в историята блицкриг операция е проведена на 23 август 1939 г. от Червената армия срещу 6-та японска армия край р. Халхин Гол. Операцията протича като по учебник - незабелязано групиране на войските и приготовление за внезапен удар, унищожителен близо тричасов артилерийски обстрел, след който тръгват танковите армии, които се разделят на две части и обсаждат 6-та японска армия, като се съединяват в тила ѝ. Операцията се провежда под командването на армейски генерал Георгий Константинович Жуков.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]