Театър (военно дело)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Театър на военните действия или просто театър във военната терминология е специфичният географски район, в който се развива войната. За да бъде приложим този термин, войната трябва да е обхванала значителна част от глобуса, защото терминът не се използва в единствено число: в една война или има два и повече театъра, или няма такъв.

Най-общо казано, всеки театър е различен и физически отделѐн от останалите. На практика границите между отделните театри се определят обикновено от границите на континентите или океаните. В един военен конфликт с няколко театъра на военни действия във всичките трябва да участва поне една страна, ако това не е така, всеки театър се счита за отделна война.

Според друго определение това е обширна част от територията на континента с принадлежащите му морета или акваторията на океан, заедно с островите и прилежащото крайбрежие[1], а също така въздушно-космическото пространство над тях, в границите на които се разгръщат въоръжените сили и могат да се водят военни действия със стратегически мащаб[2].

Един пример за война с няколко театъра на военните действия е Втората световна война, в която има поне три театъра: в Европа, в Тихия океан и Африка, макар и някои историци да причисляват последния към европейския театър. Други примери са:

Война за испанското наследство

Седемгодишна война

  • Европейски театър
  • Индийски театър
  • Американски театър

Наполеонови войни

  • Европейски театър
  • Близкоизточен театър

Първа световна война

Втора световна война

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Teatro de operaciones в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​