Битка при Газала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Газала
Кампания в Западната пустиня
Информация
Период26 май 1942 – 21 юни 1942
МястоГазала
РезултатПобеда на Тристранния пакт
Страни в конфликта
Италия Италия
Германия Германия
Британска империя Британска империя
Южноафрикански съюз Южноафрикански съюз
Свободна Франция Свободна Франция
Съединени американски щати САЩ
Командири и лидери
Германия Ервин Ромел Нийл Ричи
Сили
90 000 души
560 танка
542 самолета
110 000 души
843 танка
604 самолета
Жертви и загуби
6 00050 000
Битка при Газала в Общомедия

Битката при Газала от 26 май до 21 юни 1942 година е битка в района на селището Газала в Италианска Либия по време на Кампанията в Западната пустиня през Втората световна война.

След успеха на Операция „Крусейдър“ в края на 1941 година Съюзниците изграждат отбранителна линия между Средиземно море и пустинята Сахара западно от Тобрук. В Битката при Газала войските на Италия и Германия правят опит за обход от юг на линията, защитавана от британски, южноафрикански и индийски сили (с по-малки контингенти на „Свободна Франция“ и Съединените щати). Обходът е спрян и основните сили на Тристранния пакт попадат в неблагоприятно положение между съюзническите минни полета, но провалът на последвалата съюзническа контраатака им дава възможност да осъществят пробив и за ден да превземат дълго отбранявания от Съюзниците Тобрук.

Победата при Газала, смятана за най-големия успех в кариерата на германския командващ Ервин Ромел,[1] дава възможност на Тристранния пакт да настъпи дълбоко в територията на Египет, където е спрян едва в Първата битка при Аламейн.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]