Портал:Втора световна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Астрономия | Биология | България | География | Египтопедия | Езикознание | Испания | Изкуство | Информатика и Интернет | Математика | Музика | Сексуалност | Славяни | Снукър | Страните в света | Техника | Формула 1 | Македония | Всички портали

Портал Втора световна война
редактиране 

Уикипедия Втора световна война

Втората световна война е най-голямата война в историята, в нея участват 61 държави и пряко е засегнато около 80 % от населението на земята. Военните действия обхващат териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.....

Основна статия - Втора световна война

редактиране 

Избрана статия

Карта на битката.

Битката при Курск е една от големите операции на Източния фронт. В нея вземат участие 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 12 000 самолета и около 50 000 оръдия. Това е последната голяма немска офанзива срещу Червената армия. Част от битката при Курск е и най-голямата танкова битка в историята.

Поражението при битката при Сталинград (1942-1943 г.) и последвалата зимно руско настъпление водят до образуването на издатина, в контролираната от германските войски територия, с ширина около 192 км и дълбочина 120 км около град Курск. Адолф Хитлер вижда в редуцирането ѝ възможност за връщане на загубения престиж и изгубената стратегическа инициатива. Битката при Курск се води от 5 юли до 23 август 1943 г. в района на Курската дъга. Немските офанзивни операции приключват на 13 юли. Според съветските историци битката при Курск приключва на 23 август, след превземането на Харков

Планове

Германски план

Германският план включва атака в две направления, по северната и южната граница на издатината. Двете настъпления трябва да се срещнат зад съветските войски защитаващи издатината. Нападението в северна посока е под ръководството на фелдмаршал Гюнтер фон Клуге, командващ на група армии „Център“. Водена от два танкови корпуса 9-та армия, под командването на Валтер Модел, атакува в близост до Орел. Нападението в южна посока е под ръководството на Ерих фон Манщайн, главнокомандващ на група армии „Юг“. Там 4-та танкова армия на Херман Хот атакува в посока север край Белгород. Първоначално Адолф Хитлер отлага началната дата на операцията за след 1 май, след това за юли, а накрая за юли. Целта е натрупване на танкови формации, в състава на които влизат новите танкове Пантера и Тигър, както и самоходните противотанковите оръдия Елефант.

Германски войници от Вафен-СС дивизия Дас Райх, по време на битката при Курск.

Съветски план

Съветското командване получава сведения за подготовката на германското настъпление и взема решение за временно преминаване към отбрана на Курската дъга, за да спре настъплението на противника и да създаде благоприятни условия за преминаване в контранастъпление. Северната част на Курската дъга е отбранявана от войските на Централния фронт с командващ генерал Константин Рокосовски, а южната част е отбранявана от войските на Воронежкия фронт с командващ генерал Николай Ватутин. В тила им е съсредоточен мощен стратегически резерв - Степният фронт с командващ генерал-полковник Иван Конев, чиято цел е извършване на контранастъпление в подходящ момент. Координацията на действията се осъществява от представителите на Главното командване - маршалите Георгий Жуков и Александър Василевски. .....цялата статия»


редактиране 

Операции

Операция Краткотрайност е опит да бъдат изтласкани силите на Оста от района Солум-форт Капузо-Бардия. Целта е да се унищожи колкото се може повече германско и италианско оборудване и да се напредне в посока Тобрук доколкото продоволствията позволяват, без да се излагат на риск атакуващите части.

Офанзивата на германско-италианските войски под командването на генерал Ервин Ромел през март и април 1941 г. изтласква челните части на британския 13-ти корпус, който е отслабен от прехвърлянето на дивизии за боевете в Гърция

Австралийците и други съюзнически части се оттеглят в укрепения Тобрук, а останалите се изтеглят около 400 мили на изток, от Ел Агейла до Солум на либийско-египетската граница, за защитата на Египет. Неуспехът на Ромел да превземе Тобрук с важното му пристанище, само на 100 мили западно от Солум, го оставя с много дълги продоволствени линии. Това прави невъзможни непосредствените атаки към Египет и го кара да спре своето настъпление. Имайки предвид отслабените си сили в западната пустиня, генерал Уавъл, главнокомандващ на британското Близкоизточно командване, не може да си позволи риска от тежка загуба, която би застрашила британските позиции в Египет и вероятно целия Близък Изток. По тази причина той решава да нанесе бърз удар в района на Солум, докато противника все още има проблеми със снабдяването. За тази цел той отпуска всички налични танкове (55 танка: 29 танка Крузър (по-голямата част са Крузър Мк I и Крузър Мк II) и 26 танка Матилда), а за командир назначава бригаден генерал Уилям Гот. Заповедите му са да противника да бъде изтласкан от района на Солум и форт Капузо, и да му бъдат нанесени максимални щети. След това да продължат към Тобрук, до където позволяват продоволствията, без да се застрашава часта.

След овладяването на прохода Халфая от Ромел в края на април, там има непрекъснати престрелки, което води до изграждане на надеждна информация относно броя на силите на Оста, които се намират там. Известно е, че в този граничен район се намират между 30 и 50 танка, районите около Солум, Халфая и форт Капузо са окупирани, но не е ясно къде другаде са разположени противникови части......цялата статия

редактиране 

Личности

Амет-хан Султан (Amet-han Sultan) е съветски военнен пилот, гвардейски майор, летец-изпитател, два пъти Герой на Съветския Съюз (1943,1945).

Амет-Хан Султан е роден на 20 октомври 1920 година в градчето Алупка, република Крим, в семейство на работници. Бащата е от народността лакци (родом от аула Цовкра Дагестан), майката е от етноса кримски татари. През 1937 година завършва 7-ми клас и се записва да учи в железопътното училище в град Симферопол. След завършване на училище започва работа като шлосер в жп-депо в града. Едновременно с работата в депото, се записва на курсове за летец в местния авиоклуб, които завършва през 1938 година.

През 1939 година е призован в редиците на Червената армия. В началото на 1940 година завършва 1-ва „Качинска Краснознаменна военна авиационна школа А. Ф. Мясников“, и е произведен в чин младши лейтенант. По разпределение е изпратен в 4-ти изтребителен авиационнен полк, в Одеския военнен окръг, дислоциран под град Кишинев. Лети на самолети И-15 и И-153.

Началото на Великата Отечествена война го заварва на служба в Молдавия. Още от 22 юни 1941 година младият летец Амет-Хан Султан изпълнява няколко бойни полета на изтребител И-153. От есента на 1941 година защитава небето над Ростов на Дон. През зимата на 1942 година полка преминава на изтребители Хърикейн. От март 1942 година 4-ти изтребителен авиационнен полк е част от ПВО на град Ярославъл. Тук Амет-Хан Султан завоюва своята първа въздушна победа. На 31 май 1942 година, изразходвал всичките си боеприпаси в боя, сваля с таран вражески бомбардировач „Юнкерс-88“, удряйки в полет неговото ляво крило и повреждайки фатално своя и немския самолет. Амет-хан успява да скочи с парашут от кабината на своя самолет и се спасява. За своя подвиг Амет-Хан е награден и избран за „Почетен гражданин на град Ярославъл“. През лятото на 1942 година Амет-Хан воюва под Воронеж, летейки на самолет Як-1, а от август с.г. на Як-7Б, като участва в Сталинградската битка..........цялата статия

редактиране 

Военна техника

ПТ-23ТБ, Панцеркампфваген I, Подводница от тип VII, Пускова установка за залпов огън М-31, MG-213A, MG-213C, MK-103, MK-108, Panzerkampfwagen II, Panzerkampfwagen III, Panzerkampfwagen IV, Panzerkampfwagen V, ЗИС-4, ЗИС-6, BK 3.7, BK 5, Емден (кораб), Енигма (машина), С-34-II, С-41, С-50, С-54, Спитфайър, Ф-34, Фау-2, Юнкерс Ju-87, Т-26, Т-27,Т-28,Т-34, Т-35, Т-40, Т-44, ТНШ, ВЯ (танково оръдие), Глостър Гладиатор, Хоукър Хърикейн, Як-1, Минохвъргачка, Мустанг, Месершмит Bf 109, Бомбардировач, P-38 Лайтнинг, Мини, Противопехотна скачаща мина, Тигър (танк), Кралски Тигър ....

редактиране 

Знаете ли че..

  • С цел възпитание в лоялност към окупационните войски във Франция германският министър на пропагандата Йозеф Гьобелс позира за снимки заедно със звезди на френската култура.
  • Знамето на победата, развято над Райхстага, е било едно от 9-те знамена, приготвени за целта при полеви условия в 150-та стрелкова дивизия на 3-та съветска армия. На 30 април 1945 година го развяват сержант Михаил Егоров, младши сержант Мелитон Кантария и заместник-командирът на батальона по политическата част лейтенант Алексей Берест.
  • Легендарният американски генерал Джордж Патън загива в Германия няколко седмици след края на Втората световната война, но при пътен инцидент, след като автомобилът, в който се вози, е блъснат от американски военен камион.
  • Британските войници, по време на Втората световна война, наричали ранните модели на американския танк М4 Шърман - „Запалката“, поради факта че при пряко попадение от вражески снаряд избухвал в пламъци, поради недостатъчно подсигурените резервоари на машината. Прозвището „запалката“ идва от популярната в тези години реклама на запалките „Ронсън“ и рекламното им послание - „Пали всеки път, по всяко време“.
  • В хода на Сталинградската битка Йосиф Сталин забранил на гражданите да напускат застрашения от окупация град, смятайки че тяхното присъствие ще въодушевява защитниците и те ще дават още по-силен отпор на немците.
  • В хода на Десанта на остров Крит, немските парашутисти скачали от самолетите без оръжие. То било хвърляно със специално боядисани парашути, отделно от бойците.... Много парашутисти обаче били убити именно докато се опитвали да се доберат до оръжието, приземило се на няколкостотин метра от тях.
редактиране 

Избрано изображение

Поточна линия за бомбардировачи Ju 88, 1941 година.
Фелдмаршал Вилхелм Кайтел - главнокомандващ на германската армия, подписва капитулацията на Вермахта в главната квартира на Червената армия, Карлсхорст, Берлин, май 1945 година.