Съветско-финландска война (1939 – 1940)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Зимна война)
Зимна война
Втора световна война
A Finnish Maxim M-32 machine gun nest during the Winter War.jpg
Финландски картечен екип
Информация
Период30 ноември 1939 – 13 март 1940
МястоИзточна Финландия
РезултатМосковски мирен договор
Територияотстъпване на островите във Финския залив, Карелския провлак, Ладожка Карелия, Салла и полуостров Рибачи (полуостров) и отдаване под наем на Ханко на Съветския съюз.
Страни в конфликта
Flag of Finland.svg ФинландияFlag of the Soviet Union.svg СССР
Flag of Finland.svg Финландска демократична република(Държава-марионетка. Призната единствено от СССР.)
Командири и лидери
Flag of Finland.svg Карл Густав МанерхеймFlag of the Soviet Union.svg Йосиф Сталин
Flag of the Soviet Union.svg Кирил Мерецков
Flag of the Soviet Union.svg Климент Ворошилов
Flag of the Soviet Union.svg Семьон Тимошенко
Flag of Finland.svg Ото Виле Кусинен
Сили
337 000 – 346 500 войници
32 танка
114 самолета
998 100 войници
2514 – 6541 танка
3880 самолета
Жертви и загуби
25 904 загинали или изчезнали
43 557 ранени
1000 пленени
957 цивилни
20 – 30 танка
62 самолета
70 000 общо
126 875 загинали или изчезнали
188 671 ранени
5572 пленени
3543 танка
261 – 515 самолета
323 000 общо
Mannerheim-line.png
Съветско-финландска война в Общомедия

Зимната война (или Съветско-финска война) е война между Съветския съюз (СССР) и Финландия, започнала на 30 ноември 1939 г. и завършила на 12 март 1940 г. с подписването на Московския мирен договор между СССР и Финландия.

Военни действия[редактиране | редактиране на кода]

С подписания през август договор между Германия и СССР (наричан Пакт Рибентроп-Молотов) Финландия е оставена в сферата на интереси на Съветския съюз. Успешно приключилите съвместни военни действия срещу Полша и разделянето ѝ, не само освобождават военен ресурс, но показват и неадекватната и неангажираща позиция на другите западни държави по преразпределение на териториите на Източна Европа. Затова през октомври 1939 г. СССР отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация блатист район в Карелия. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на съветския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г. На 30-и започва съветското настъпление.

Първоначално съветското нападение е затруднено, тъй като те не могат да прехвърлят достатъчно войски на запад. Те разполагат само с една-единствена железопътна линия от Ленинград до Мурманск с едно отклонение до финландската граница. Командващият финландските войски ген. Карл Густав Манерхейм използва превъзхождаща бойна тактика и нанася на съветските войски големи поражения в жива сила, хиляди съветски войници загиват и от неимоверния студ. Финландските войници са по-добре екипирани за зимна война, придвижват се на ски, носят маскировъчни бели дрехи и използват максимално предимствата на природните дадености – безкрайни гори и блата. В хода на войната съветското командване съсредоточава многократно превъзхождащи в жива сила и въоръжение армейски части и постепенно вземат надмощие. Малката армия на Финландия започва да се стопява, а боеприпасите привършват. Единствената надежда остава Френско-британския план за сухопътна помощ от 135000 (100000 британски и 35000 френски войника) армия с въздушна и морска поддръжка, който бива осуетен заради отказа на Швеция и Норвегия през техни територии да преминат френско-британски войски. След като финландското правителство не получава обещаната помощ се принуждава да поиска мир.

Мирен договор[редактиране | редактиране на кода]

На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918 – 1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

Международен отзвук[редактиране | редактиране на кода]

Заради агресията и започването на войната СССР е изключен от Обществото на народите.

Съветски военни престъпления[редактиране | редактиране на кода]

Съветските ВВС първо бомбардират жилищните квартали на Хелзинки, Ханко, Котка, Лахти и Виборг в опит да деморализира финския народ, а едва след това започват бомбардировките над финските промшилени центрове и транспортни възли.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]