Карелия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Карелия.
Карелия
Части на Карелия, както са разделени традиционно
Части на Карелия, както са разделени традиционно
Карелия в Общомедия

Карелия (на карелски, фински и естонски: Karjala; на руски: Карелия; на шведски: Karelen) е историко-географска област в Северна Европа, традиционно населена с карели.[1][2] Нейната територия съвпада приблизително със съвременните области Северна Карелия и Южна Карелия във Финландия и Република Карелия[3] и Карелския провлак (част от Ленинградска област), които са част от Русия. От голямо историческо значение е за Финландия, Швеция и Русия.

Употреба на името[редактиране | редактиране на кода]

Различни подразделения могат да се наричат Карелия. Финска Карелия е историческа провинция на Финландия и в днешно време е разделена между Финландия и Русия, често наричана на фински просто Karjala. Източната част на този главно лутерански регион е взет от Русия след Зимната война от 1939 – 40.

Република Карелия е руски федерален субект, включително така наречената Източна Карелия с главно руско православно население.

В съвременна Финландия Karjala се отнася до регионите на Южна и Северна Карелия, въпреки че части от историческа Карелия се намират в днешния регион Кюменлааксо (Миехиккала и Виролахти), Северна Савония (Каави, Раутаваара и Саюнейнен) и Южна Савония (Мантюхарю).

География[редактиране | редактиране на кода]

Карелия се простира от брега на Бяло море до Финския залив. Тя съдържа двете най-големи езера в Европа – Ладожкото и Онежкото. Карелският провлак се намира между Финския залив и Ладожкото езеро.

Границата между Карелия и Ингрия първоначално е била самата река Нева, но по-късно е преместена на север в Карелския провлак, за да следва река Сестра, днес в столицата на санктпетербургския регион, но през 1812 – 1940 г. границата между Русия и Финландия.

От другата страна на Ладожкото езеро река Свир обикновено се смята за традиционната южна граница на територията на Карелия, тъй като езерото Саймаа отбелязва западната граница, докато Онежкото езеро и Бяло море маркират източната граница. На север е имало номадски саами, но е нямало естествена граница освен огромна гора (тайга) и тундра.

История[редактиране | редактиране на кода]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.eki.ee
  2. Клементьев Е.И., Степанова А.С. и др. Карелы. // Голяма руска енциклопедия. Издателство „Голяма руска енциклопедия“, 2018. Посетен на 9 юни 2019. (на руски)
  3. Лукашов А.А., Тельнова Н.О. и др. Република Карелия (Каре́лия). // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 13. Правителствена агенция (за събиране на глоби) – Киргизи [Канцелярия конфискации – Киргизы]. Москва, Издателство „Голяма руска енциклопедия“, 2009. ISBN 978-5-85270-344-6. с. 783. Посетен на 1 юни 2019. (на руски) ((ru))

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]