Онежко езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Басейнът на Онежкото езеро и изтичащата р. Свир
Архитектурният резерват Кижи

Онежкото езеро, или езеро Онего, е 3-тото (след Ладожкото езеро и Каспийско море) по големина езеро в Европа.

Намира се в Република Карелия, Ленинградска и Вологодска област, Северозападна Русия.

Площта на езерото е 9720 км² (вкл. на островите – 30 км²). Дължина от юг на север – 245 км, най-голяма ширина – 91,6 км. Средна дълбочна – 30 м, а максимална – 127 м.

В Онежкото езеро се вливат около 50 реки, а изтича само р. Свир, която се влива в Ладожкото езеро.

На бреговете на Онежкото езеро са разположени градовете Петрозаводск, Кондопога и Медвежегорск.

Главна забележителност на езерото е остров Кижи с едноименния Държавен историческо-архитектурен и етнографски музей-заповедник. На неговата територия се намират 89 паметника на дървената архитектура от XV-XX век. В центъра на острова е архитектурният ансамбъл на Кижския погост (териториално-административна единица, по-тясно значение: църковен ансамбъл на погоста) от XVIII век, състоящ се от лятна 22-глава църква „Преображение Господне“, зимна 9-глава църква „Покров Богородичен“ и параклис. През 1990 г. Кижският погост е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Онежките петроглифи се намират на източното крайбрежие на езерото. Те се датират от IV – II хилядолетие пр.н.е. Разположени са на групи на скалите на носовете Бесов нос, Кладовец, Гажий, Пери нос и на остров Гурий. Обхващат участък от езерния бряг с дължина 20,5 км и наброяват примерно 1200 фигури и знака.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия