Саами

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саами (Saami)
Sami flag.svg
Общ бройоколо 135 000
РазселениеFlag of Norway.svg Норвегия: 100 000
Flag of Sweden.svg Швеция: 17 000[1]
Flag of Finland.svg Финландия: 6400
Flag of Russia.svg Русия: 2000
ЕзикСаамски езици
РелигияЛестадианизъм, Лутеранство, Православие и традиционен шаманизъм
Сродни групидруги угро-фински народи
Саами (Saami) в Общомедия
Знаме на саамите

Саамите са коренно население на северната част на Скандинавския полуостров, известна още като Лапландия. Те наброяват от 75 000 до 100 000 души. Саапми, областта, обитавана от тази общност, включва територии на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Традиционно саамите се прехранват с лов, риболов и животновъдство, и по-специално отглеждане на северни елени.

Описани са 10 различни езика саами, разделени на западни и източни групи. Саамските езици спадат към угрофинската езикова група на уралското семейство. Повечето от днешните саами говорят северносаамският език.

Векове наред езиците саами са били подложени на асимилация от страна на доминиращите групи в северните общества. Сега обаче ситуацията се променя и саамите имат все повече езикови права, включително и да изучават майчиния си език в училище, да го използват пред местните власти в някои общини както и да го използват в регионални медии. Например езиците саами имат офицален статут в четири финландски общини, Енонтекьо, Соданкюля, Утсьоки и Инари, като в последната и трите местни варианта на саами – северни саамскии, инари-саамски и сколт-саамски – са официални за администрацията на общината.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Швеция. // europa.eu, официален сайт на Европейския съюз. Европейски съюз. Посетен на 2 декември 2012.